Narcyzy z ogrodu do wazonu.
Narcyzy (Narcissus) są bardzo cennym materiałem na wiązanki, bukiety i inne dekoracje florystyczne. Są prawdziwym zwiastunem wiosny i radosnym elementem każdej kompozycji. Ze względu na barwę zwracają na siebie uwagę: od śnieżnej bieli przez cytrynę po słoneczne złoto z pomarańczowym środkiem – narcyzy zawsze rzucają się w oczy miłośnikom piękna.
Kwitną od marca do maja i należą do najłatwiejszych w uprawie wiosennych roślin cebulowych. Wyrastaja z ziemi z pąkami zkierowanymi całkowicie ku górze a następie zwracającymi się o 90 stopni w dół przed samym rozkwitem – właśnie takie rośliny należy zbierać na bukiety i dekoracje. Narcyzy zerwane wcześniej nie otworzą w domu pąków. Starsi ogrodnicy zawsze przedszegają, aby nie ciąć ich nożem ani sekatorem tylko „wyrywać” z ziemi szybkim, mocnym pociągnięciem za łodygę do góry.
Aby kwiaty jak najdłużej zachowały swoją swieżość w wazonie lub kompozycji należy je po zerwaniu odpowiednio przygotować. Wszystkie Narcyzy wydzielają z łodyg lepki, gęsty płyn zawierający lateks. Zablokuje on maleńkie kanaliki pobierające wodę przez roślinę przyczyniając się do jej szybkij śmierci Płyn ten jest lekko toksyczny i może zaszkodzić również innym roślinom w bukiecie. Czasami można kupić w kwiaciarniach specjalną odżywkę dla narcyzów. Innym, równie dobrym sposobem jest wstawienie ich do letniej wody zaraz po zebraniu z ogrodu lub po zakupie. Należy pozostawić je w wodzie na 12 godzin, następnie przepłukać łodygi (już nie ciąć!) i można bezpiecznie układać z nich bukiety.
Podążając za powyższymi wskazówkami narcyzy powinny utrzymać się w wodzie nawet do 10 dni, jedank jeśli zbierzemy lub zakupimy je już podczas kwitnienia to czas ten oczywiście się skrócić.
Oprócz bukietów i dekoracji domowych, narcyzy świetnie nadają się do układania kwiatów na wiosenny ślub. Pamiętajmy jednak o wydzielającym się z łodyg płynie, który może zabrudzić ubrania – z narcyzów należy koniecznie wypłukać lateks lub używać ich tylko w aranżacjach na stoły, krzesła, etc.
Przeczytaj także: