Tarta z owocami – uczta dla oczu i podniebienia
Maliny, jeżyny, czarne jagody i borówki, różnokolorowe porzeczki i agrest to owoce lata, które pięknie wygladają i dobrze smakują.W lipcu, sierpniu i nawet wrześniu wykorzystujemy je do sporządzania pysznych deserów, które zawsze są mile widziane na każdym stole. Tarta z kruchego ciasta, przełożona masą z sera mascarpone i udekorowana malinami, jagodami, jeżynami czy porzeczkami to doskonały deser na zarówno na letnie przyjęcie jak i rodzinny rodzinny obiad.
Potrzebne składniki:
Kruche ciasto
• 200 g mąki
• Pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
• 100 g masła
• 1 żółtko
• 100 g cukru
Masa serowa
• 250 g sera mascarpone
• 3 łyżki płynnego miodu
Owoce
40 dkg miękkich owoców sezonowych
2 łyżki cukru (opcjonalnie, do najkwaśniejszych owoców)
Składniki na kruche ciasto łączymy i starannie wyrabiamy (masło i śmietana powinny przed użyciem być w lodówce). Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Tortownicę lub blachę do tart wykładamy na dnie papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy i delikatnie przenosimy do tortownicy lub blachy. Układając ciasto dbamy, aby powstał zawinięty brzeg, który ograniczy wypadanie owoców. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Gotowy podkład chłodzimy i wyjmujemy z blachy. Na wierzchu kładziemy warstwę sera mascarpone wymieszanego dokładnie z miodem. Posypujemy umytymi i lekko obsuszonymi owocami z dodatkiem cukru. Na stół podajemy bezpośrednio po przygotowaniu (ewentualnie tartę możemy przetrzymać przez jakiś czas w lodówce) i patrzymy jak szybko znikają smakowite porcje tego dekoracyjnego ciasta.