Syrop z kwiatów bzu czarnego
Wczesne lato wielu z nam kojarzy się ze słodkim zapachem kwiatów czarnego bzu – Sambucus nigra. Wkrótce zmieniają się one w ciemne, pełne vitaminy C owoce, z których robi się zdrowotne syropy na zimę. Zanim to się jednak stanie proponuję przepisy na wykonanie pysznego syropu oraz sorbetu z kwiatów czarnego bzu, których smak jest pełen lata i promieni słonecznych.
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
24 kwiaty czarnego bzu
4 pomarańcze (umyte i pokrojone w plastry)
2 cytryny (umyte i pokrojone w plastry)
50g kwasku cytrynowego
1kg cukru
1,5l przegotowanej wody
Wkładamy wszystkie składniki do dużej miski i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru oraz kwasku cytrynowego. Zostawiamy pod przykryciem na 48 godzin – raz na dzień mieszamy. Całość przelewamy (przez drobne sitko) do butelek i bardzo dobrze (!) zakręcamy. Syrop najlepiej smakuje rozcieńczony z niegazowaną lub gazowaną wodą mineralną z dodatkiem lodu.
SORBET Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
Starta skórka i sok z 2 cytryn
6 kwiatów czarnego bzu
180gr cukru
Do garnuszka wkładamy startą skórkę z cytryn oraz cukier i zalewamy 0,5l wody. Podgrzewamy na niskim ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru. Gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do uzyskanego syropu sok cytrynowy oraz kwiaty czarnego bzu. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przelewamy do plasikowego pojemnika (najlepiej takiego po lodach lub podobnego) i wkładamy na 2-3 godziny do zamrażalnika.
Po 2-3 godzinach wyjmujemy sorbet z zamrażalnika i za pomocą widelca mieszamy, ubijamy i wzruszamy go. Wstawiamy pojemniczek ponownie do zamrażalnika i czynność powtarzamy 3 – 4 razy. Syrop zamieniający się w sorbet powiększy swoją objętość i stanie się puszysty. Jest przepyszny.