Sezon na szparagi
W Polsce to wciąż jeszcze warzywo egzotyczne, bo wydaje się że pewnie jest drogie, a na dodatek nie wiadomo, jak je przyrządzić – mama przecież nie podawała szparagów na stół. Czy warto się bać szparagów, kiedy duża część Europy zajada się tymi delikatnymi warzywami właśnie w maju i w czerwcu? Najwięcej spożywają ich Niemcy i Brytyjczycy – w sezonie przeciętnie do dwóch kilogramów na gospodarstwo domowe.
Szparagi w polskich sklepach można już kupić bez nadwyrężania kieszeni – kosztują zwykle od 5 do 10 zł za pęczek. Ich przyrządzenie jest niezbyt trudne, a na dodatek nie zajmuje dużo czasu. Do poświęcenia uwagi tym warzywom powinny nas zachęcić jeszcze takie fakty: szparagi mają delikatny smak, są niskokaloryczne i zawierają sporo cennych składników odżywczych. A jak dystyngowanie wyglądają na stole!
O czym warto pamiętać przygotowując posiłek ze szparagów:
• w sklepach najczęściej spotykamy się z ofertą szparagów białych (nieco delikatniejszy smak) i zielonych (ostrzejszy),
• kupując wybieramy twarde, jędrne pędy – miękkie będą miały gorszy smak,
• po myciu należy odkroić zdrewniałe końcówki pędów (czasem do 1/3 długości) – ugotowane będą twarde i niesmaczne,
• przy gotowaniu szparagów do wody dodajemy sól i odrobinę cukru, aby pozbawić je delikatnej goryczki,
• szparagi gotujemy bardzo krótko, 6 – 10 minut, zapiekamy do 20 minut – na gotowe danie nie trzeba długo czekać.
Szparagi najprościej, czyli z masłem i bułką tartą
Składniki
-Pęczek szparagów
-Łyżka masła,
-Pół łyżki tartej bułki
-Sól, odrobina cukru.
Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy przez kilka minut w słonej wodzie z odrobiną cukru. Delikatnie wyjmujemy z wody. Na półmisku polewamy roztopionym masłem z bułka tartą.
Szparagi zapiekane z boczkiem
Składniki
-Pęczek szparagów
-20 dkg boczku wędzonego i gotowanego, w plasterkach
-Sól
Tak, jak poprzednio szparagi myjemy i obcinamy końcówki. Posypujemy solą. Następnie każde 3-4 pędy zawijamy w szerokie, ale cienkie plasterki boczku (pomagamy sobie wykałaczką, jeśli to konieczne). W naczyniu żaroodpornym zapiekamy przez 20 min w średnio rozgrzanym piekarniku.
A do szparagów – białe wino.
Smacznego!