Fenkuł pieczony – prosty przepis
Fenkuł (Feniculum vulgare) czyli koper włoski nie jest jeszcze popularny w naszych polskich warzywnikach. Ale już próbujemy uprawiać to ciekawe warzywo, które ma niską wartość kaloryczną i zawiera wiele witamin i minerałów, a w szczególności jest istotnym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, wapnia i potasu.
Jak smakuje fenkuł? Wybitnie anyżkowo – szczególnie świeża roślina ma intensywny zapach i smak anyżku. Chyba dlatego nie każdy zaakceptuje to warzywo w kuchni. Ratunkiem dla przeciwników anyżku może być cieplna obróbka fenkułu – gotowanie lub pieczenie redukuje jego charakterystyczny smak i aromat, pozostaje tylko delikatna anyżkowa nuta.
Fenkuł – jak wykorzystać warzywo w kuchni
Praktycznie całą roślinę można użyć do przyrządzania potraw. Jeśli uprawiamy koper włoski we własnym ogrodzie, wtedy do dyspozycji mamy delikatne, pierzaste liście, które dodajemy do sałatek albo wykorzystujemy do dekoracji potraw. Łodygi dusimy z innymi warzywami na patelni. W sklepach najłatwiej kupić dolne, zgrubiałe łodygi układające się w sporą cebulę – jest to najbardziej wartościowa pod względem kulinarnym część fenkułu. Cebule wykorzystujemy do duszenia i zapiekania oraz jako składnik zup warzywnych. Nasiona kopru włoskiego to przyprawa, głównie do ryb i mięs.
Fenkuł pieczony – najprostszy przepis
Najłatwiej to aromatyczne warzywo upiec z dodatkiem oliwy i przypraw. Można je wykorzystać jako ciepły dodatek do dań obiadowych, dobrze smakuje również na zimno. W czasie pieczenia zgubimy też trochę intensywnego anyżkowego smaku, który nie każdemu odpowiada.
Co potrzebujemy:
Zdrowy, jędrny fenkuł – jedno dorodne warzywo może ważyć około 30 dag
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz lub chilli, suszony imbir
Przygotowanie
Warzywo myjemy, kroimy na plastry, obsypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 min (przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czy warzywo jest już miękkie). Razem z fenkułem możemy upiec np. dynię, która potrzebuje podobnej ilości czasu do upieczenia. Smacznego!
Fot. BotanicStock