Ser biały w ziołowej zalewie

1

Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY dziś pisze o serze białym czyli twarogu po prostu.  W ziołach i oliwie jest wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, do samodzielnego podjadania. A oliwa, która po twarogu zostaje ma już tak pyszny smak, że idelanie sprawdza się jak najlepszy sos.

… znalazłam ostatnio wspaniały przepis na zrobienie w domowych warunkach kostek serowych ala’ Appetita, ale śmiało stwierdzam, że moje są dużo lepsze – smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Dodałam inne zioła i przyprawy niż autorka. Właściwie, to za każdym razem możemy sobie zrobić inną wersję smakową, albo kilka od razu.

 

Ser biały w zalewie ziołowej.

 

Składniki:

• kostka twarogu – 250 g – ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go poprostu pokroić w kostkę;

• ulubione zioła: czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, bazylia  lub inne;

• świeżo zmielona sól morska i kolorowy pieprz;

• oliwa z oliwek – tyle, żeby przykryła ser;

 

Przygotowanie:

• ser kroimy w kostki – takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;

• układamy pierwszą warstwę w słoiku, posypujemy ziołami i przyprawami, powtarzamy czynność  aż do wypełnienia słoika;

• następnie zalewamy oliwą, żeby wszystkie kostki były przykryte i wstawiamy do lodówki na około tydzień czasu – ja już po 5 dniach próbowałam i było pyszne! Smacznego! 

You might also like More from author

1 Comment

  1. Janka says

    na pewno jest pyszny, ciekawi mnie jak długo można go przechowywać, kiedyś zrobiłam własny olej ziołowy ze świeżych ziół i niestety po jakimś czasie spleśniały

Leave A Reply