Słodko-kwaśny sos paprykowy
Papryka to bardzo wartościowe warzywo z dużą zawartością witamin. Najlepiej spożywać ją na surowo, ale warto również, w czasie największej obfitości przygotować paprykowe przetwory. Peperonaty, ostre papryczki z pastą serową czy sosy bazujące na papryce stanowią bardzo pożądane dodatki do potraw i przyjemne urozmaicenie dań w czasie zimowych miesięcy. Największe zbiory papryki odbywają się we wrześniu i wtedy zwykle możemy liczyć na najkorzystniejsze ceny i na najlepsze owoce, z których warto zrobić sos według przepisu podanego poniżej:
Słodko-kwaśny sos paprykowy
Składniki
3 kg dojrzałej papryki (waga po oczyszczeniu)
10 dag świeżych papryczek chili
0,6 kg koncentratu pomidorowego (3 małe słoiczki)
3 główki czosnku
0,5 kg cukru
1 szklanka oleju
150 ml octu 10%
3 łyżki soli.
Paprykę i papryczki chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne, mielimy w maszynce do mięsa. Rozdrobnioną masę łączymy z pozostałymi składnikami (oprócz czosnku) i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy zmielony (np. w blenderze) czosnek. Gorący sos wlewamy do małych słoiczków, które pozostawiamy do wystygnięcia odwrócone do góry nogami. Z 3 kg papryki uzyskamy około 20 słoiczków (pojemności 150 – 200ml).