Koniczynki czyli pyszne ciasteczka cieszyńskie
Koniczynki to jeden z blisko 40 przepisów na ciasteczka cieszyńskie, jakie Magdalena Wróbel-Krakowczyk umieściła w swojej książce pt. Święta z Wypiekami. Przepisy te zostały wypróbowane dziesiątki razy – najpierw przez jej babcię, później mamę, kuzynki, bliskie i dalsze koleżanki ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie tradycja wypieku tych maleńkich, niejednokrotnie misternie zdobionych ciasteczek jest nadal bardzo silna – szczególnie w okresie bożonarodzeniowym.
Koniczynki wraz z wieloma innymi rodzajami ciasteczek cieszyńskich rozpowszechniły się na Śląsku dzięki austriackim, niemieckim a nade wszystko czeskim zwyczajom kulinarnym – głownie dzięki Habsburgom cieszyńskim i książętom Hochberg z Pszczyny. Są to ciasteczka zawsze wypiekane z prostych składników – głównie mąki, mielonych orzechów, masła, cukru pudru. Brak w nich jakichkolwiek sztucznych barwników, lukrów, mas cukrowych czy popularnych obecnie kolorowych posypek. To przepisy bardzo stare, które kobiety na Śląsku przekazywały sobie z pokolenia na pokolenie, tak jak czyniła to moja babcia czy mama. Niektóre z naszych przepisów mają blisko sto lat. Są naprawdę wyjątkowe i niespotykane nigdzie indziej.
Przepisy na cisteczka znajdziecie w książce Magdy Wróbel-Krakowczyk pt. Święta z Wypiekami, którą można zakupić TUTAJ.
A pieczenie ciasteczek musimy zacząć już z początkiem adwentu, aby do Świąt upiec jak największą ich ilość. Znam gospodynie rekordzistki, które dochodzą do stu gatunków ciastek – ja piekę tylko około 10 do15! Jednak nie o ilość tutaj chodzi, lecz o atmosferę, która towarzyszy całemu procesowi ich wypieku … o zapach cynamonu, wanilii, pierników unoszący się w kuchni jeszcze długo po upieczeniu i o radość domowników kiedy się nimi delektują.
Składniki:
30 dag mąki
20 dag masła
7 dag cukru pudru
7 dag zmielonych orzechów włoskich
1 żółtko
orzechy laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, schłodzic przez ok. 1h w lodówce.
Z trzech malutkich kuleczek uformować koniczynkę, do środka przylepić orzeszek laskowy (możemy go również przylepić maczając końcówkę orzeszka w surowym białku).
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. ok. 180 stopni (piekę zawsze z termoobiegiem) przez ok. 15 minut aż koniczynki się lekko zezłocą. Smacznego!
Koniczynki mogą być prezentem dla najbliższych.
Więcej wspaniałych przepisów oraz porad kulinarnych znajdziecie w książce Magdaleny oraz na jej blogu ZAPACH WSPOMNIEŃ.