Warzywne grillowanie
Z nadejściem pierwszych letnich dni coraz więcej z nas ma ochotę spożywać posiłki na świeżym powietrzu. Statystyki mówią o tym, że jadanie al fresco, albo po prostu grillowanie to podobno jedno z najbardziej ukochanych zajęć w naszym kraju. Wyzwólmy się jednak czasami od kiełbasek lub karkówki i zamieńmy je na pyszne sezonowe warzywa oraz owoce morza.
Zioła zawsze pod ręką …
Do przyrządzenia pysznej potrawy na grillu potrzebne będą sezonowe warzywa typu zielone szparagi czy młode cukinie. Z nadejściem lipca i sierpnia do tego repertuaru możemy dodać paprykę oraz bakłażany, a nawet główki czosnku i czerwoną cebulkę. Niezbędne będą ulubione zioła, sól morska, pieprz, masło i oliwa z oliwek.
Grillowany czosnek …
Zielone szparagi przed grillowaniem musimy przez 5 minut podgotować w wodzie lub na parze. Potem wrzucić je do garnuszka z rozpuszczonym masłem, posypać solą morską i ułożyć na grillu. Podczas smażenia można nadal pokrywać je masełkiem. Gdy zarumienią się, to czas je zdjąć. Poza masłem i solą zielone szparagi nie potrzebują żadnych przypraw, gdyż same są wystarczająco pyszne. Młode cukinie myjemy, przecinamy wzdłuż na centymetrowej grubości plastry i smarujemy oliwą z oliwek z obu stron, potem oprószamy solą morską i pieprzem, układamy na grillu.
Papryka świetnie nadaje się na grilla …
Podobnie przyrządzamy paprykę i bakłażany, które możemy z powodzeniem posypać przed grillowaniem także drobno posiekanym rozmarynem lub innymi ulubionymi ziołami. Świeże krewetki grillujemy, aż staną się czerwone. Smacznego!