Świąteczne EKO prezenty

0

Przygotowanie świątecznych prezentów może sprawić wiele przyjemności. Jest to wspaniała okazja dla całej rodziny i przyjaciół do zrobienia czegoś wspólnie, podczas długich jesiennych wieczorów. Pracę warto zaplanować trochę wcześniej i zorganizować się pod względem potrzebnych materiałów: z ogrodu, targu lub sklepu. Oczywiście większość z nas nadal w podarunki zaopatrzy się w lokalnym markecie … chociaż czasami wchodząc do hal sklepowych, zawalonych milionem banalnych
rzeczy zatrzymajmy się i pomyślmy, czy nie przyjemniej byłoby zrobić coś samemu.

Zimowa herbatka

Owoce do zimowej herbatki zbieramy latem i jesienią. W owocowych mieszankach świetnie smakuje żurawina, maliny, czarne jagody, aronia, pigwowiec, czarny bez i czarne porzeczki. Najlepiej suszyć je i przechowywać oddzielnie, a mieszanki sporządzać przed parzeniem. Ciekawym dodatkiem do herbatek jest suszony imbir, który wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory.

Mydełko glicerynowe

Ekologiczne mydełka glicerynowe są proste i przyjemne w wykonaniu. Możemy dodać do nich suszone płatki kwiatków nagietka lub lawendy, a także drobno posiekane, wysuszone listki rozmarynu. Dodatkowo aromatu dodadzą olejki: cedrowy, geranium i słodka pomarańcza.

Sól ziołowa

Do przygotowania soli ziołowej nadają się wszystkie zioła z ogrodu lub parapetu. Na szklankę soli morskiej lub kamiennej potrzebujemy szklankę drobno posiekanych ziół. Sól i zioła starannie ucieramy w moździerzu na jednolitą masę. Przesypujemy do słoiczków, które warto opisać. Do mięs przyrządzamy sól z rozmarynem albo majerankiem, do zup aromatyczną sól z pietruszką i lubczykiem.

Ziołowe octy i oliwy

Na zalewę octową wybieramy tylko wysokojakościowe octy winne, ryżowe i owocowe. Oprócz ziół do octów możemy dodać ziarna pieprzu, gorczycy i pikantne papryczki. Zioła i przyprawy zalewamy octem i zostawiamy na kilka tygodni. Bazę do sporządzenia aromatycznej oliwy stanowi oliwa z oliwek. Zalewamy nią dowolny zestaw ziół, które powinny być zdrowe i suche – wtedy oliwa będzie się dobrze przechowywać.

You might also like More from author

Leave A Reply