Ser biały w ziołowej zalewie
Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY dziś pisze o serze białym czyli twarogu po prostu. W ziołach i oliwie jest wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, do samodzielnego podjadania. A oliwa, która po twarogu zostaje ma już tak pyszny smak, że idelanie sprawdza się jak najlepszy sos.
… znalazłam ostatnio wspaniały przepis na zrobienie w domowych warunkach kostek serowych ala’ Appetita, ale śmiało stwierdzam, że moje są dużo lepsze – smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Dodałam inne zioła i przyprawy niż autorka. Właściwie, to za każdym razem możemy sobie zrobić inną wersję smakową, albo kilka od razu.
Składniki:
• kostka twarogu – 250 g – ja wybrałam taki, który jest najbardziej zwarty, żeby móc go poprostu pokroić w kostkę;
• ulubione zioła: czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, bazylia lub inne;
• świeżo zmielona sól morska i kolorowy pieprz;
• oliwa z oliwek – tyle, żeby przykryła ser;
Przygotowanie:
• ser kroimy w kostki – takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy;
• układamy pierwszą warstwę w słoiku, posypujemy ziołami i przyprawami, powtarzamy czynność aż do wypełnienia słoika;
• następnie zalewamy oliwą, żeby wszystkie kostki były przykryte i wstawiamy do lodówki na około tydzień czasu – ja już po 5 dniach próbowałam i było pyszne! Smacznego!
na pewno jest pyszny, ciekawi mnie jak długo można go przechowywać, kiedyś zrobiłam własny olej ziołowy ze świeżych ziół i niestety po jakimś czasie spleśniały