Rustykalne ciasto z brzoskwinią i bananem

0

Deser ten nie jest potrawą wyrafinowaną. Jest  nieskomplikowanym, lecz niesamowicie  uroczym daniem – które najlepiej smakuje spożywane w gronie przyjaciół na świeżym powietrzu. Poza brzoskwiniami, nektarynkami i bananami, do  ciasta można wrzucać również inne owoce takie jak: śliwki, jabłka czy wiśnie. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Podaje się je z waniliowymi lodami lub polane śmietanką kremówką.

Składniki na ciasto:

– 300g mąki

– 30g cukru

– 150g masła

– 1 jajo

– 2-3 łyżeczki zimnej wody

– cukier puder do posypania

 

Składniki mieszanki owocowej:

– 5 dojrzałych brzoskwiń lub nektarynek, umytych , wypestkowanych i pociętych na ćwiartki

 – 2 dojrzałe banany, pocięte w  plasterki

 – sok z 1 cytryny

– 15g mąki

– 1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

Najpierw  przygotowujemy ciasto kruche – najlepiej za pomocą robota domowego, wkładamy je do plastikowego woreczka aby nie wyschło i odkładamy na pół godziny do lodówki.

W tym czasie do miski wrzucamy wszystkie składniki mieszanki owocowej , a piekarnik nastawiamy na 200oC. Tortownicę o średnicy około 20-25cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim tortownicę – zostawiamy nierówne brzegi.  Wrzucamy do środka mieszankę owocową i przykrywamy wystającymi brzegami ciasta.  Nie zakrywamy mieszanki owocowej całkowicie, pozostawiamy w środeczku dziurę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45-50 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i serwujemy ciepłe.

You might also like More from author

Leave A Reply