Najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie
ILA z bloga Moja Przystań uwielbia pierniczki piec, a później zdobić i je jeść. Wspaniały korzenno-cynamonowy aromat przepełnia całą kuchnię … już niedługo Boże Narodzenie. Ale zanim święta przyjdą, to przygotowania do nich pochłaniają ją bez reszty. Grudzień rządzi się własnymi prawami i wtedy nawet zmęczenie nie jest tak mocno odczuwalne, jak to bywa w innych miesiącach. Z tego czasu Ila czerpie wyjątkową energię i czuje, że może nawet góry przenosić.
Pierniczki, które dziś Wam prezentuję niewiele różnią się od zeszłorocznych, ale takie właśnie lubię najbardziej. Oto przepis:
SKŁADNIKI:
1 kostka masła
szklanka cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
mały słoiczek miodu
2 czubate łyżki przyprawy do piernika – zobacz jak ją wykonać samemu TUTAJ
łyżeczka płaska cynamonu mąka
WYKONANIE:
• Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i miód, a gdy się rozpuszczą dodajemy przyprawę do piernika i cynamon – mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
• Po wystudzeniu dodajemy tyle mąki, aby można swobodnie było wyrobić ciasto. Powinno być zwarte i mieć konsystencję ciasta na pierogi. Najlepiej jednak dodawać mąki po trochu, wtedy można swobodnie je wyrabiać – nie będzie zbyt twarde (bo może sie kruszyć).
• Wałkować cieniutko na grubość kilku milimetrów, bo w piekarniku jeszcze urosną!
• Piec w temp 180st przez 10 do 15 min. Zaglądać – pierniczki muszą być delikatnie zarumienione. Uwaga mogą się przypalić jeśli zbyt długo będa się piekły bo maja dużo cukru.
Upiekłam podwójną porcję bo część zawiśnie tradycyjnie na choince i ozdobi domowe kąty, a część zostanie podarowana i zjedzona, jak to już dzisiaj miało miejsce… Filip bez opamiętania zajadał je maczając w mleku. I jeszcze mi zapowiedział, że dla Mikołaja do szkoły kilka zabierze. Smacznego!
Więcej świetnych pomysłów na świąteczne dekoracje oraz pyszności znajdziecie na blogu Ili MOJA PRZYSTAŃ. Zapraszamy.