Kruche ciasteczka żurawinowe

0

Spiżarnia Penelopy z bloga Atelier Penelopy pełna już jest świątecznych wypieków – przynajmniej nie będzie się musiała tym martwić później. Teraz spokojnie pichci swoje przepyszne ciasteczka żurawinowe, a przepisem dzieli się z nami.

Kontynuuję moją produkcję świątecznych ciasteczek. Dziś proponuję Wam kruche ciastka żurawinowe. Oryginalna ich nazwa to CRANBERRY NOEL. W moim bożonarodzeniowym zestawie ciasteczkowym znalazły się zaledwie w ubiegłym roku. Ale są tak pyszne, że od razu podbiły podniebienia domowników i plasują się w ścisłej czołówce 🙂

SKŁADNIKI:

226g masła (miękkiego)
1/2 szkl cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier wanil)
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl suszonej żurawiny
1/2 szkl grubo posiekanych orzechów pecan (zamiennik: orzechy włoskie)
około 10dag wiórków kokosowych

WYKONANIE:

– masło zmiksować z cukrem;

– dodać wanilię, sól, mleko i stopniowo mąkę. Dokładnie zmiksować;

– dodać żurawinę i orzechy. Zmiksować krótko;

– z ciasta uformować 2 wałki o śr ok 4cm;

– posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych;

 

Świąteczne ciasteczka żurawinowe.

– wałki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min 2 godz.(może być na całą noc). Ja wkładam do zamrażarki na ok 30min.

– po schłodzeniu kroimy na ok 4 mm-owe plasterki (czym lepiej schłodzone tym lepiej się kroją);

– układamy krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika (200st C) na ok 12min lub do zarumienienia sie brzegów;

 

Świąteczne ciasteczka żurawinowe.

 

– kiedy ostygną, stają się kruchutkie i …przepyszne :)))

Ich urok polega na tym, że nie są słodkie i trudno się powstrzymać przed kolejnym …i kolejnym … Smacznego!

 

 

Świąteczne rożki waniliowe.

Zobaczcie też jak łatwo można zrobić na święta pyszne rożki waniliowe TUTAJ.

 

Więcej pyszności znajdziecie na blogu ATELIER PENELOPY.

You might also like More from author

Leave A Reply