Kruche ciasteczka żurawinowe
Spiżarnia Penelopy z bloga Atelier Penelopy pełna już jest świątecznych wypieków – przynajmniej nie będzie się musiała tym martwić później. Teraz spokojnie pichci swoje przepyszne ciasteczka żurawinowe, a przepisem dzieli się z nami.
Kontynuuję moją produkcję świątecznych ciasteczek. Dziś proponuję Wam kruche ciastka żurawinowe. Oryginalna ich nazwa to CRANBERRY NOEL. W moim bożonarodzeniowym zestawie ciasteczkowym znalazły się zaledwie w ubiegłym roku. Ale są tak pyszne, że od razu podbiły podniebienia domowników i plasują się w ścisłej czołówce 🙂
SKŁADNIKI:
226g masła (miękkiego)
1/2 szkl cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier wanil)
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl suszonej żurawiny
1/2 szkl grubo posiekanych orzechów pecan (zamiennik: orzechy włoskie)
około 10dag wiórków kokosowych
WYKONANIE:
– masło zmiksować z cukrem;
– dodać wanilię, sól, mleko i stopniowo mąkę. Dokładnie zmiksować;
– dodać żurawinę i orzechy. Zmiksować krótko;
– z ciasta uformować 2 wałki o śr ok 4cm;
– posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych;
– wałki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min 2 godz.(może być na całą noc). Ja wkładam do zamrażarki na ok 30min.
– po schłodzeniu kroimy na ok 4 mm-owe plasterki (czym lepiej schłodzone tym lepiej się kroją);
– układamy krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika (200st C) na ok 12min lub do zarumienienia sie brzegów;
– kiedy ostygną, stają się kruchutkie i …przepyszne :)))
Ich urok polega na tym, że nie są słodkie i trudno się powstrzymać przed kolejnym …i kolejnym … Smacznego!
Zobaczcie też jak łatwo można zrobić na święta pyszne rożki waniliowe TUTAJ.
Więcej pyszności znajdziecie na blogu ATELIER PENELOPY.