Jabłka do szarlotki

0

Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY,  gdy mieszkała jeszcze w domu rodzinnym, to do słoików robiła jedynie mus jabłkowy. Do szarlotki używała zazwyczaj jabłek przechowywanych zimą w dobrze zaopatrzonej piwnicy. Była to tradycyjna piwnica zewnętrzna o wielkości około 45m2 – zbudowana z płyt kamiennych otulonych słomą i ziemią. W środku stały półki na przetwory, a także boksy na ziemniaki, włoszczyznę oraz kapustę. Jabłka przechowywane były w drewnianych skrzyniach wyściełanych słomą.

Teraz, kiedy Ewa jest już ‘na swoim’ i mieszka w bloku – to przerabia jabłka, które dostaje od Mamy. Zamyka je w słoikach:  jedne z goździkami, drugie z wanilią, trzecie z imbirem oraz same.

 

 jabłka na szarlotkę

 

 

Składniki:

• jabłka

• gożdziki, laski wanilii, świeży imbir

 

Przygotowanie:

• jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę;

• przełożyć do dużego garnka, dodać kilka gożdzików, albo wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub starty imbir – ja na jeden raz robię porcję z 4 kg owoców – wtedy biorę po 10-12 goździków, 2 laski waniliowe, 1 łyżkę startego imbiru;

• podlać wodą – na 4kg jabłek 2 szklanki wody.  Gotować przez kilkanaście minut na średnim ogniu, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły;

• gdy połowa jabłek puści sok i powstanie mus – musimy mieszać, żeby tylko połowa nam się w niego zamieniła.  Gorące nakładamy do słoików i pasteryzujemy – 15 minut od zagotowania wody;

• słoiki wynosimy w ciemne, chłodne miejsce;

• jabłka na szarlotkę dosładzamy i doprawiamy wedle uznania bezpośrednio przed użyciem; 

• są doskonałe również do crumble, naleśników oraz placuszków.

You might also like More from author

Leave A Reply