Dżem z papryczek chili
Dżem z ostrych papryczek (Sweet Chilli Jam) jest wspaniałym dodatkiem do zimnych oraz gorących mięs, a także wszelkich rodzajów serów. Ze względu na atrakcyjny wygląd, mieniące się na czerwono i pomarańczowo słoiczki mogą być świetnym prezentem, w naszej rodzinie od lat panuje tradycja darowania ich podczas świąt. Przepis pochodzi od mojej szwagierki Claire, a jego wykonanie jest łatwe i zajmuje nie więcej niż 2 godziny. Poniżej podane składniki wystarczą na 3 słoiczki dżemu (widać je na zdjęciach poniżej).
Składniki:
• 1kg pomidorów
• 8 długich papryczek chili (4 w całości i 4 bez nasionek)
• 6 ząbków czosnku
• 2 trawy cytrynowe (mogą być mrożone)
• 2cm plaster imbiru
• 200ml czerwonego octu winnego
• 600gr cukru (najlepiej brązowego)
• 6 gwiazdek anyżu
Wykonanie:
• Do blendera wrzucamy połowę pokrojonych pomidorów, papryczki chilly, czosnek, trawę cytrynową oraz imbir – na to wszystko wlewamy 60ml czerwonego octu winnego i blendujemy, aż wszystko się całkowicie wymiesza i powstanie papka.
• Zawartość blendera przekładamy do garnka lub dużego rondla.
• Dodajemy pozostały ocet, cukier i gwiazdki anyżu. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększamy ogień tak, aby dżem się zagotował.
• Pozostałe pomidory kroimy w kosteczkę i dodajemy do rondla, pektyny zawarte w pestkach pomidorów pomogą zagęścić dżem. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny, aż całość zgęstnieje.
• Za pomocą zimnego talerzyka i łyżeczki sprawdzamy czy dżem się odpowiednio zgęścił.
• Przelewamy zawartość rondla do przygotowanych wcześniej, wysterylizowanych i nadal gorących słoiczków, porządnie zamykamy i stawiamy dnem do góry.
• Słoiczki można przechowywać do roku czasu, lecz po otwarciu należy trzymać je już w lodówce. Smacznego!