Dżem z papryczek chili

0

Dżem z ostrych papryczek (Sweet Chilli Jam) jest wspaniałym dodatkiem do zimnych oraz gorących mięs, a także wszelkich rodzajów serów. Ze względu na atrakcyjny wygląd, mieniące się na czerwono i pomarańczowo słoiczki mogą być świetnym prezentem, w naszej rodzinie od lat panuje tradycja darowania ich podczas świąt. Przepis pochodzi od mojej szwagierki Claire, a jego wykonanie jest łatwe i zajmuje nie więcej niż 2 godziny. Poniżej podane składniki wystarczą na 3 słoiczki dżemu (widać je na zdjęciach poniżej). 

 

Dżem z papryczek chili. Fot. K Bellingham

 

Składniki:

• 1kg pomidorów

• 8 długich papryczek chili (4 w całości i 4 bez nasionek)

• 6 ząbków czosnku

• 2  trawy cytrynowe (mogą być mrożone)

• 2cm plaster imbiru

• 200ml czerwonego octu winnego

• 600gr cukru (najlepiej brązowego)

• 6 gwiazdek anyżu

 

Dżem z papryczek chili. Fot. K Bellingham

 

Wykonanie:

• Do blendera wrzucamy połowę pokrojonych pomidorów, papryczki chilly, czosnek, trawę cytrynową oraz imbir – na to wszystko wlewamy 60ml czerwonego octu winnego i blendujemy, aż wszystko się całkowicie wymiesza i powstanie papka.

• Zawartość blendera przekładamy do garnka lub dużego rondla.

• Dodajemy pozostały ocet, cukier i gwiazdki anyżu. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększamy ogień tak, aby dżem się zagotował.

• Pozostałe pomidory kroimy w kosteczkę i dodajemy do rondla, pektyny zawarte w pestkach pomidorów pomogą zagęścić dżem. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny, aż całość zgęstnieje.

• Za pomocą zimnego talerzyka i łyżeczki sprawdzamy czy dżem się odpowiednio zgęścił.

• Przelewamy zawartość rondla do przygotowanych wcześniej, wysterylizowanych i nadal gorących słoiczków, porządnie zamykamy i stawiamy dnem do góry.

• Słoiczki można przechowywać do roku czasu, lecz po otwarciu należy trzymać je już w lodówce. Smacznego!

You might also like More from author

Leave A Reply