Czas na zbiory w ogrodzie warzywnym
Piękna jesienna pogoda pozwala na właściwie wysuszenie dyń przed późniejszym przechowywaniem. Czy wszyscy już zebraliście plony ze swojego warzywnika? Kasia Bellingham w Zgorzałem już tak. Dynie teraz wygrzewają się na wielkim warsztatowym stole w tunelu i naprawdę cieszą oko. Będzie co jeść – niektóre z tych odmian są szczególnie pyszne!
Październik to generalnie czas obfitych zbiorów w ogrodzie warzywnym nie tylko dyń. Pomidory, bakłażany, papryki, kapusty, fasole, buraki… święto plonów w pełni! Co zrobić, żeby przedłużyć sezon w warzywniku? Jakie jarzyny możemy zostawić na grządkach na zimę? Jakie odmiany warto jeszcze wysiać? Które sałaty i inne warzywa liściowe sprawdzą się w naszym klimacie? Jak wykorzystać małą szklarnię i przemienić ją w zimową grządkę z warzywami liściowymi? Posłuchajcie o tym w 28. odcinku podcastu „Naturalnie o ogrodach” Kasi Bellingham i Jacka Naliwajka.
Naturalnie o ogrodach – odcinek 28 (kliknij)
Dowiecie się też o uprawie czosnku: ozimego i jarego, oraz poznacie sprawdzone metody uprawy dyni: od ziarenka do talerza.