Wiosenny piknik w ogrodzie

0

Gdy dni stają się coraz cieplejsze i dłuższe to warto już pomyśleć o piknikowaniu. Wystarczy jak wyjdziemy do ogródka czy na taras, dla bardziej zorganizowanych polecam wycieczki na polankę, nad rzekę lub do lasu. Dla udanego pikniku potrzebne będą kocyki albo krzesełka, koszyk pełen smacznych napoi oraz kilka smakołyków. Oto przepisy naszych ulubionych przekąsek, które smakują szczególnie pysznie podczas wiosennych pikników:

 

Mini-tarty z serem i szczypiorkiem:

Składniki na 12 sztuk:

 • kruche ciasto

• 1 jajo, ubite

• 50ml śmietanki 30%

• 50ml mleka

• 50g długodojrzewającego sera (np Cheddar, Szafir lub Bursztyn), zetrzeć na tarce

• 3 pędy szczypiorku, drobno pocięte

• Do smaku sól i pieprz

Z ciasta kruchego wycinamy kułeczka i układamy je w odpowiednich blaszkach do mini-tarty (można używać blaszek do muffinów). W miseczce miksujemy razem jajo, śmietankę, mleko, ser oraz szczypiorek. Dodajemy sól i pieprz. Miksturą wypełniamy przygotowane wcześniej mini-tarty i wkładamy do nagrzanego do temp. 180oC piekarnika na 20-25 minut. Tarty są gotowe gdy zarumienią się na złoty kolor. Można podawać ciepłe lub zimne.

 

Wiosenn sałatka z ziemniaków:

Składniki:

• 1/2kg młodych ziemniaczków, umystych i ugotowanych

• 3 pędy szczypiorku, drobno pocięte

• Łyżka stołowa posiekanego koperku

• Łyżka stołowa majonezu

• Łyżka stołowa greckiego jogurtu

• Do smaku sól i pieprz

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy łyżką. Sałatkę można jeść na ciepło (wkrótce po ugotowaniu ziemniaków) lub na zimno. Smakuje pysznie z zieloną sałatą.

 

Bezy z bitą śmietaną:

Składniki na 13 sztuk:

• 4 białka

• Odrobinka soli

• 150g cukru

• 300ml śmietanki 30%

Ubijamy mikserem białka z solą, aż będą sztywne. Powoli dodajemy cukier – masa powinna się błyszczeć, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wkładamy masę do woreczka na krem i wyciskamy bezy na papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 120oC piekarniku przez 1 ½ godziny. Po całkowitym wystudzeniu przekładamy je ubitą śmietaną. Smacznego!

You might also like More from author

Leave A Reply