Super łatwy i smaczny sos pomidorowy do wszystkiego
Pod koniec lata zazwyczaj mamy dostęp do większej ilości pysznych, dojrzałych pomidorów z własnego ogrodu lub z krajowych upraw. Aby wykorzystać tę okazję zajadamy się nimi na różne sposoby. Najczęściej jednak wykonujemy z nich sos, który jest później podstawą do przyrządzania pizzy, sosów makaronowych i oczywiście tradycyjnej zupy pomidorowej.
Często przepisy wymagają od nas oparzania pomidorów i usuwania z nich skórki – dotyczy to zazwyczaj sosów gotowanych w rondlu z dodatkiem ziół oraz czerwonego wina. My jednak pomidory zapiekamy, a później przecieramy przez sitko – metoda prosta i szybka. Polecam!
Składniki:
1 – 2 kg pomidorów (w zależności od wielkości potrzeba ich tyle, aby zmieściły się na blaszce);
3 – 4 ząbki czosnku zgniecione i posiekane;
3 – 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Gałązka tymianku;
Gałązka majeranku;
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.
Wykonanie:
Pomidory przecinamy ostrym nożem na pół i układamy krojoną stroną do góry na blaszce. Posypujemy je ziołami, czosnkiem, sólą oraz pieprzem i na końcu polewamy oliwą lub olejem. Wkładamy do nagrzanego już do 150 stopni piekarnika i zapiekamy przez około godzinę lub do czasu, gdy pomidory są bardzo miękkie.
Blaszkę z zapieczonymi pomidorami wyciągamy z piekarnika i przez kilka minut studzimy, następnie pomodory przecieramy przez sito. Tak otrzymany sos można poporcjować i przechowywać przez 3 – 4 dni w lodówce lub o wiele dłużej w zamrażalniku. Sos w słoikach można też pasteryzować i przechowywać w spiżarni. Najlepiej jednak robić go w małych ilościach według potrzeby. Smacznego.