Śledzie w jagodach – szwedzkie klimaty
Na naszych wigilijnym stołach pojawią się tradycyjne potrawy. W kolejne dni Świąt, mamy jednak ochotę spróbować jakichś nowych smaków. Polecamy sprawdzony przez Offgrodniczkę przepis na śledzie w… jagodach!
Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w Szwecji do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych.
Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Widziałam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami. Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto czekać! Proporcje są na 8 płatów śledziowych.
I marynata – szwedzka marynata 1-2-3
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
4 szt. ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 średnia marchew pokrojona w plasterki
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata – jagodowa
3/4 szklanki lub mały kubek jogurtu naturalnego
3 łyżki dżemu jagodowego
3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka soli
1 szklanka świeżych borówek amerykańskich lub 1/2 szklanki rozmrożonych
Wykonanie
- Zaczynamy od przygotowania marynaty 1-2-3: wodę z octem, cukrem i przyprawami zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić marchew i cebulę, zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
- W tym czasie moczymy śledzie: opłukujemy je pod bieżącą wodą i zalewamy wodą z kranu tak aby swobodnie pływały. Zostawiamy na 2 godziny.
- Wymoczone i z grubsza odsączone śledzie wkładamy do marynaty i zostawiamy na 3 dni w lodówce.
- Po trzech dniach przygotowujemy marynatę jagodową: mieszamy najpierw dokładnie wszystkie składniki oprócz borówek, na końcu dodajemy borówki i śledzie – odsączone i pokrojone „na jeden kęs”. Zostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin a najlepiej do następnego dnia. Warto w tym czasie parę razy je przemieszać aby smaki się lepiej połączyły.
- Serwujemy z ciemnym żytnim pieczywem, posypane kilkoma całymi borówkami.
Smacznego!