Rustykalne ciasto z brzoskwinią i bananem
Deser ten nie jest potrawą wyrafinowaną. Jest nieskomplikowanym, lecz niesamowicie uroczym daniem – które najlepiej smakuje spożywane w gronie przyjaciół na świeżym powietrzu. Poza brzoskwiniami, nektarynkami i bananami, do ciasta można wrzucać również inne owoce takie jak: śliwki, jabłka czy wiśnie. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Podaje się je z waniliowymi lodami lub polane śmietanką kremówką.
Składniki na ciasto:
– 300g mąki
– 30g cukru
– 150g masła
– 1 jajo
– 2-3 łyżeczki zimnej wody
– cukier puder do posypania
Składniki mieszanki owocowej:
– 5 dojrzałych brzoskwiń lub nektarynek, umytych , wypestkowanych i pociętych na ćwiartki
– 2 dojrzałe banany, pocięte w plasterki
– sok z 1 cytryny
– 15g mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto kruche – najlepiej za pomocą robota domowego, wkładamy je do plastikowego woreczka aby nie wyschło i odkładamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie do miski wrzucamy wszystkie składniki mieszanki owocowej , a piekarnik nastawiamy na 200oC. Tortownicę o średnicy około 20-25cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką.
Ciasto wałkujemy i wykładamy nim tortownicę – zostawiamy nierówne brzegi. Wrzucamy do środka mieszankę owocową i przykrywamy wystającymi brzegami ciasta. Nie zakrywamy mieszanki owocowej całkowicie, pozostawiamy w środeczku dziurę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45-50 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i serwujemy ciepłe.