Owocowa herbatka na zimę
O tym, jak przetrwać zimę w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej napisano już pewnie tysiące stron. Choć wydaje się, że problem nie będzie aż tak skomplikowany, jeśli zadbamy o dwa aspekty naszego zimowego życia – ruch na świeżym powietrzu i właściwą dietę. Do listy produktów spożywczych bezcennych w czasie zimowych chłodów warto dopisać herbatkę owocową, która dostarczy nie tylko przyjemnego ciepła, ale również witamin i mikroelementów. Dobrze dobrane składniki herbatki zadbają o nasze zdrowie, a w szczególności o ładny wygląd, poczucie witalności i odporność na nasilony atak wirusów i bakterii.
Do przygotowania suszu na herbatkę wystarczy kuchenka z termoobiegiem lub domowa suszarka do owoców i warzyw. Owoce suszone w piekarniku, po umyciu, odsączeniu i pokrojeniu – jeśli są duże (np. pigwowiec), rozkładamy cienką warstwą na dwóch, trzech blachach kuchennych i suszymy przez kilka godzin. Piekarnik powinien być uchylony, a temperatura około 75 stopni C. Owoce muszą być wysuszone całkowicie. Po wyjęciu z piekarnika lub suszarki przechowujemy je w szczelni zamkniętym naczyniu (np. w słoiku), aby nie zaczęły pobierać wilgoci z powietrza.
Do przygotowania suszu możemy wykorzystać owoce roślin uprawnych i dzikich. Te najbardziej wartościowe to:
-
czarny bez
-
dzika róża
-
aronia
-
malina
-
borówka brusznica lub żurawina
-
pigwowiec
Ostateczny smak herbatki zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Jeśli owoce wysuszymy oddzielnie, to będziemy je mogli potem dowolnie komponować. Do urozmaicenia kompozycji smakowych można jeszcze wykorzystać miętę, suszone płatki korzenia imbiru lub kwiaty hibiskusa – które dodatkowo zapewnią herbatce rubinowy kolor. Smacznego!