Kompot z czereśni na zimę

0

W ogrodzie przy  domu rodzinnym Ewy z bloga MOJE TWORY PRZETWORY rosną dwie czereśnie: wczesna, z której zrobiła już dżem i konfitury, i ta lipcowa, która daje wielkie i mięsiste owoce. Jest najlepsza do zjedzenia na świeżo i do kompotu, który zimą często ratuje jej rodzinę z zachciewajek na „coś” słodkiego.

 

Dokładnie umyte czereśnie pakowałam w litrowe słoiki, stąd też ilość cukru i czas pasteryzacji podam na taką wielkość słoika.

 

Kompot z czereśnie na zimę. Fot. mojetworyprzetwory.blogspot.com

 

Składniki:

• umyte czereśnie

• cukier

• woda – ja daję zawsze przefiltrowaną

 

Przygotowanie:

• do czystych i suchych słoików nakładamy czereśnie, prawie do pełna

• wsypujemy po 4 łyżki cukru na słoik

• zalewamy wodą tak, żeby przykryć wszystkie owoce

• dokładnie wycieramy słoik – szyjka słoika musi być czysta i sucha

• nakrętka też ma być czysta i sucha – i taką mocno nakręcamy na słoik

• do dużego garnka (w którym będziemy pasteryzować kompoty  pasteryzujemy) wkładamy ścierkeczkę do naczyń  – podczas pasteryzacji ochroni mój garnek od śladów na jego dnie, układamy słoiki ile wejdzie, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i od chwili zagotowania pasteryzujemy 2o minut

• wyciągam gorące na kratkę do ostudzenia, dolewam 2 szklanki zimnej wody, wkładam następne słoiki i tak do końca – nie można wstawić od razu do garnka bez dolania zimnej wody, ponieważ pękną nam słoiki, a wody i tak jest za mało (bo odparowała), więc dolewamy zimną i robimy tak, aż wszystkie kompoty będę zapasteryzowane

• zupełnie ostudzone wynosimy do piwnicy Smacznego;)

 

Zapraszay także do spróbowania innych przetworów z czereśni, których przepisy znajdziecie na blogu Moje Twory Przetwory:

 

Dżem z czereśni – całe owoce w galaretce

Dżem czereśniowy najprostszy

Konfitura czereśniowa rumem i tonką pachnąca

Konfitura czereśniowa z martinii i wanilią pachnąca

You might also like More from author

Leave A Reply