Koktajle owocowe z kasz bezglutenowych

0

Ach te kasze! Gosi z bloga METADIETA.PL nigdy się nie nudzą, a latem przypisuje im zupełnie nową rolę – zdrowego wypełniacza treściwych koktajli owocowych, które z dodatkami mogą stać się szybkim śniadaniem lub popołudniowym deserem.

Lipcowym hitem są zawsze truskawki, owoce uwielbiane od dzieciństwa do późnej starości. Słynne ze swoich oczyszczających organizm właściwości, „odsączają” tkanki z nadmiaru wody. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Zawartość kwasu elagowego w truskawkach chroni przed nowotworami. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Jednak niestety zawierają też salicylany i dlatego nie powinny ich jeść osoby na nie uczulone.

Mają znikomą ilość kalorii, z minerałów głównie wapń, fosfor, magnez, mangan i żelazo oraz ogromną ilość witaminy C. No i najważniejszy jest smak, aromat i naturalna słodycz tych czerwcowych, dojrzewających w słońcu truskawek.

Oba te składniki połączyłam dzisiaj w pysznym, gęstym koktajlu i przyznam, że oniemiałam. Bo natychmiast nakreśliły mi się w głowie nieskończone koktajlowe możliwości, zrobione z różnych kasz i roślinnego mleka.

Sami zobaczcie, wystarczyło wrzucić do dzbanka koktajlówki:

– 1 szklankę umytych truskawek bez ogonków (lub banan, jagody, maliny, jeżyny, poziomki…)

– 1 szklankę kaszy quinoa (komosa ryżowa), ugotowanej na miękko (przed gotowaniem tej kaszy jest 1/2 szklanki) lub jaglanej, gryczanej, z amarantusa, kukurydzianej…

– 1 szklankę mleka roślinnego, ja użyłam z quinoa, ale są jeszcze: sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, z laskowych orzechów…

– 1 Łyżka cukru pudru z agawy (można zamówić) lub dosłodzić miodem, syropem klonowym, stewią…

 

Miksujemy składniki na wysokich obrotach robota i na tym koniec;-)

Jeżeli chcemy, aby nasz koktajl był na tyle gęsty, żeby służył na przykład za śniadanie lub deser dla maluchów, to po prostu dajemy mniej roślinnego mleka, również cukru, a całość polewamy w miseczce sokiem z malin…mniam!

Oczywiście można sypnąć po powierzchni pokruszonym orzechem, wiórkami kokosowymi lub tartą czarną czekoladą (99% kakao) lub danie oprószyć karobowym proszkiem.
SMAKOWITOŚCI ŻYCZĘ!

PS. A następnym razem wrzucę do gotującej się kaszy jedną gwiazdkę anyżu dla aromatu … czuję, że anyż zmieni ciekawie posmak całego koktajlu.

You might also like More from author

Leave A Reply