Energia w kolorze

0

Asia z GREEN CANOE z nadejściem pierwszych jesiennych dni wypatruje pyszniących się w lesie owoców jarzębiny. Pomarańczowymi kulkami uzupełnia zapasy na nadchodzące zimowe miesiące, a  czytelnikom Na Ogrodowej prezentuje kilka łatwych przepisów:

Naleweczka z jarzębiny  – na słodko – idealna jako support przed odśnieżaniem!

Składniki:

– 1,5 kg owoców jarzębiny,

– 0,8 l. spirytusu,

– 3 szklanki przegotowanej wody,

– 1 kg cukru, – sok wyciśnięty z 3 cytryn,

– garść żurawiny ( może być suszona)

 

Przygotowanie:

Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny ( wsadzamy na noc do zamrażarki na tzw głębokie mrożenie), sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w dużym słoju cukrem ( ja robię tak, że wsypuję np. 2 cm jarzebiny – na to cukier i znów 2 cm jarzębiny itd ). Dodać sok z cytryn, żurawinę i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Pózniej zlać nalewkę, przefiltrować ( wystarcza gaza złożona  3 razy) i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej 5 miesięcy.  Jak wytrzymacie …  ja nie daję rady!

 

Sos do mięsa z jabłek i jarzębiny.

Składniki:

– 3 kg jabłek

– 1 kg jarzebiny

– 0,5 kg cukru

– łyżka startego imbiru ( lub w proszku)

– sok wyciśnięty z 1 cytryny,

– łyżeczka kardamonu

– łyżka cynamonu.

 

Przygotowanie:

Jabłka (najlepiej kwaskowo – słodkie w smaku i o delikatnym miąższu) umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce wprost do konfiturowego gara. Gotować na maleńkim ogniu, po wcześniejszym wciśnięciu soku z cytryny i dodaniu przypraw. Gdy jabłka „rozlecą się” tworząc w rondlu gęstą masę dodajemy dobrze przemarznięte owoce jarzębiny ( wsadzamy je na noc do zamrażarki na tzw głębokie mrożenie) sparzone na sicie wrzątkiem. Na końcu dodajemy cukier i gorący gęsty sos wkładamy do słoiczków. Studzimy stawiając słoiki do góry dnem. Jeśli lubicie bardziej ostre smaki – można dodać więcej imbiru i kardamonu.

Więcej przepisów na blogu Green Canoe.

You might also like More from author

Leave A Reply