Energia w kolorze
Asia z GREEN CANOE z nadejściem pierwszych jesiennych dni wypatruje pyszniących się w lesie owoców jarzębiny. Pomarańczowymi kulkami uzupełnia zapasy na nadchodzące zimowe miesiące, a czytelnikom Na Ogrodowej prezentuje kilka łatwych przepisów:
Naleweczka z jarzębiny – na słodko – idealna jako support przed odśnieżaniem!
Składniki:
– 1,5 kg owoców jarzębiny,
– 0,8 l. spirytusu,
– 3 szklanki przegotowanej wody,
– 1 kg cukru, – sok wyciśnięty z 3 cytryn,
– garść żurawiny ( może być suszona)
Przygotowanie:
Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny ( wsadzamy na noc do zamrażarki na tzw głębokie mrożenie), sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w dużym słoju cukrem ( ja robię tak, że wsypuję np. 2 cm jarzebiny – na to cukier i znów 2 cm jarzębiny itd ). Dodać sok z cytryn, żurawinę i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Pózniej zlać nalewkę, przefiltrować ( wystarcza gaza złożona 3 razy) i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej 5 miesięcy. Jak wytrzymacie … ja nie daję rady!
Sos do mięsa z jabłek i jarzębiny.
Składniki:
– 3 kg jabłek
– 1 kg jarzebiny
– 0,5 kg cukru
– łyżka startego imbiru ( lub w proszku)
– sok wyciśnięty z 1 cytryny,
– łyżeczka kardamonu
– łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
Jabłka (najlepiej kwaskowo – słodkie w smaku i o delikatnym miąższu) umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce wprost do konfiturowego gara. Gotować na maleńkim ogniu, po wcześniejszym wciśnięciu soku z cytryny i dodaniu przypraw. Gdy jabłka „rozlecą się” tworząc w rondlu gęstą masę dodajemy dobrze przemarznięte owoce jarzębiny ( wsadzamy je na noc do zamrażarki na tzw głębokie mrożenie) sparzone na sicie wrzątkiem. Na końcu dodajemy cukier i gorący gęsty sos wkładamy do słoiczków. Studzimy stawiając słoiki do góry dnem. Jeśli lubicie bardziej ostre smaki – można dodać więcej imbiru i kardamonu.
Więcej przepisów na blogu Green Canoe.