Cukinia faszerowana gryką
GOSIA z bloga Metadieta.pl wspomina jak to podczas letnich miesięcy wystarczyło napić się w południe warzywnego Smoothy i hulać do wieczora podgryzając tylko orzechy. Tak w lipcu i sierpniu działo wysoko położone na niebie słońce i kąt padania jego promieni na naszą skórę oraz temperatura otoczenia …
Jednak teraz, kiedy jesienny ziąb przeciska się przez szpary w ścianach, niczym pająk szukający na zimę ciepłego schronienia, mam chętkę na potrawy pieczone, gotowane – a czasem nawet na podsmażony grzyb. Rozwijam więc paletę dań przygotowywanych na bazie kasz. I będą to zupy z kaszą, kasze zapiekane jako farsz, kasze miksowane na krem, na słodko, na słono i pikantnie. Poniżej proste danie z kaszą gryczaną. Najlepiej ugotować ją wieczorem i przetrzymywać w lodówce. A kiedy następnego dnia po pracy wpadniemy do domu bez koncepcji na kolację, to na „szybcika” przygotujemy z niej pełnowartościowe danie.
Składniki:
• 1 średniej wielkości wydrążoną cukinię wraz z miąższem,
• 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej nie palonej /ewentualnie palonej/,
• 1 Łyżka sezamu, może być biały zmieszany z czarnym/ najlepiej nieoczyszczony/,
• 1 Łyżka pociętego szczypiorku plus szalotki,
• 1 łyżeczka suszonego tymianku,
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
• 1 Łyżka mąki ziemniaczanej,
• 1 ząbek rozgniecionego czosnku,
• ewentualnie jajko i sok z cytryny.
Wykonanie:
1. Wydrążone połówki cukinii posypujemy pieprzem.
2. W misce obok mieszamy kaszę, ze szczypiorem, miąższem z cukinii i pozostałymi składnikami.
3. Wypełniamy farszem cukinie i pieczemy 30-45 minut w piekarniku o temperaturze 190 st.C
4. Ciekawie smakuje z zakwasem buraczanym, jako napój oraz surówką z marchwi z jabłkiem
SMACZNEGO ! Więcej ciekawych i zdrowych przepisów sezonowych znajdziecie u Gosi na blogu METADIETA.PL