Cukinia faszerowana gryką

0

GOSIA z bloga Metadieta.pl wspomina jak to podczas letnich miesięcy  wystarczyło napić się w południe warzywnego Smoothy i hulać do wieczora podgryzając tylko orzechy. Tak w lipcu i sierpniu działo  wysoko położone na niebie słońce i kąt padania jego promieni na naszą skórę oraz temperatura otoczenia …  

Jednak teraz, kiedy jesienny ziąb przeciska się przez szpary w ścianach, niczym pająk szukający na zimę ciepłego schronienia, mam chętkę na potrawy pieczone, gotowane – a czasem nawet na podsmażony grzyb.  Rozwijam więc paletę dań przygotowywanych na bazie kasz. I będą to zupy z kaszą, kasze zapiekane jako farsz, kasze miksowane na krem, na słodko, na słono i pikantnie. Poniżej proste danie z kaszą gryczaną. Najlepiej ugotować ją wieczorem i przetrzymywać w lodówce. A kiedy następnego dnia po pracy wpadniemy do domu bez koncepcji na kolację, to na „szybcika” przygotujemy z niej pełnowartościowe danie.  

 

Cukinia w ogrodzie. Fot. Jamain/Wiki

 

Składniki:  

• 1 średniej wielkości wydrążoną cukinię wraz z miąższem,  

• 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej nie palonej /ewentualnie palonej/,  

• 1 Łyżka sezamu, może być biały zmieszany z czarnym/ najlepiej nieoczyszczony/,  

• 1 Łyżka pociętego szczypiorku plus szalotki,  

• 1 łyżeczka suszonego tymianku,  

• 1 łyżeczka kminu rzymskiego,  

• 1 Łyżka mąki ziemniaczanej,  

• 1 ząbek rozgniecionego czosnku,  

• ewentualnie jajko i sok z cytryny.  

 

Wykonanie:

1. Wydrążone połówki cukinii posypujemy pieprzem.

2. W misce obok mieszamy kaszę, ze szczypiorem, miąższem z cukinii  i pozostałymi składnikami.

3. Wypełniamy farszem cukinie i pieczemy 30-45 minut w piekarniku o temperaturze 190 st.C

4. Ciekawie smakuje z zakwasem buraczanym, jako napój oraz surówką z marchwi z jabłkiem

SMACZNEGO ! Więcej ciekawych i zdrowych przepisów sezonowych znajdziecie u Gosi na blogu METADIETA.PL

You might also like More from author

Leave A Reply