Zupa pt. Selerowy Budyń
Dla GOSI z bloga Metadieta.pl przełom marca i kwietnia to najlepszy czas na wykorzystanie ostatnich zapasów warzyw zachowanych z zeszłego sezonu. Jest między nimi seler, który teraz jest jak najbardziej w sezonie.
Jedynym wysiłkiem przy realizacji tego przepisu jest obranie selera ze skóry, licząc jeden seler na osobę. Do tego obieramy 1 jabłko.
Następnie:
• kroimy selery (lub seler) w grube słupki i wraz z jabłkiem zalewamy do połowy wodą.
• Wrzucamy 1 maleńkie opakowanie szafranu.
• Gotujemy całość do miękkości.
• Przekładamy zupę do malaksera/blendera i dodajemy do smaku:
-sól,
– gęstą część mleka kokosowego z puszki,
– 1/2 szklanki oliwy virgin.
• Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy według uznania. Selerowym budyniem zachwycą się wszyscy: dzieci, młodzież, dojrzali i starszyzna. Wiem to, bo po degustacji słychać było jedno wielkie mniammmm SMACZNEGO!