Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu
Dla Ewy z bloga MOJE TWORY PRZETWORY sezon przetworów w tym roku, podobnie jak i w zeszłym – otworzył rabarbar.
Konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu
Składniki:
• 1 kg rabarbaru (obranego, oczyszczonego)
•0,5 kg truskawek ( bez szypułek)
•0,5 kg cukru trzcinowego
•5 ziarenek kardamonu
Wykonanie:
•obrany rabarbar i truskawki kroimy na kawałki – rabarbar na 1 cm, truskawki na pół i zasypujemy cukrem;
•na średnim ogniu zaczynamy przesmażać owoce przez około 30-40 minut co chwilę mieszając;
•odstawiamy do ostygnięcia na 2-3 godziny;
•ziarenka kardamonu podprażamy na suchej patelni, a następnie rozgniatamy w moździeżu, dodajemy do konfitury;
•konfiturę smażymy do momentu, aż zacznie gęstnieć i gorącą nakładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry dnem. Następnie odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia;
Na blogu MOJE TWORY PRZETWORY możecie również przeczytać jak wykonuję przepyszny dżem z rabarbaru oraz korzenną pastę z rabarbaru (na zdjęciu powyżej). Zapraszam!