Zdrowie zielony ma kolor
Jarmuż możemy śmiało zaliczyć do tzw. ‘super foods’, ponieważ zawiera ogromną ilość witamin oraz mikroelementów. Z wieloletnich badań nad tym pradawnym warzywem wynika, iż jest ono wyjątkowo bogatym źródłem chlorofilu, błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu) i jednocześnie ma bardzo mało kalorii. Wiedziano o tym już w starożytności i uprawiano jarmuż, jako roślinę jadalną i ozdobną – jej liście pęknie komponują się z kwiatami w bukietach i wiązankach. W okresie średniowiecza była jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie, a w wielu XIX rosyjscy kupcy rozpowszechnili ją w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych.
Pomimo tego, iż w Europie jej popularność nigdy nie spadła – w Polsce jarmuż dopiero teraz powraca do ogrodów i na talerze. W sklepach można kupić nasiona wielu różnych odmian: niskiej, pośredniej lub wysokiej długości łodygi, z różnymi rodzajami liści. Liście występują w kolorach od jasnozielonego poprzez zielony, ciemnozielony i fiolet aż do fioletowo-zielono-brązowego.
Jarmuż wywodzi się od dzikiej kapusty, lecz nie występuje na stanowiskach naturalnych. Znany jest wyłącznie z uprawy, która jest nadzwyczaj łatwa dzięki małej podatności na choroby i małe wymagania. Dobrze znosi niskie temperatury, dzięki czemu jest wartościowym dodatkiem do ogrodu i kuchni podczas ‘chudych’ miesięcy.
Oto przepis na prostą w przygotowaniu, lecz pyszną Serową Tartę z Jarmużem i Oliwkami.
Składniki:
– 1 rolka kruchego ciasta gotowego do użycia
– Średnia cebula (posiekana)
– 2 ząbki czosnku (posiekane)
– Jarmuż (8 – 10 liści z wyciętym pędem głównym)
– 25g masła
– 100g oliwek
– 120g dojrzałego, twardego sera (startego)
– 1 jajko
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 190oC. Wyłożyć 23cm formę do tarty rozwałkowanym kruchym ciastem i podpiekać je przez około 15 min (ciasto wypełniamy na ten czas tylko fasolą lub glinianymi kulkami). W rondelku rozpuścić masło i dusić w nim cebulkę aż do miękkości, dodać czosnek i jarmuż – gotować aż jarmuż będzie miękka i wyglądała na ‘zwiędniętą’. Dodać oliwki i odstawić do wystygnięcia. Do mieszanki dodać ¾ sera i jajko, zamieszać i włożyć do formy. Na górę tary wysypać resztę sera i piec w piekarniku 20-25 minut. Gotowe ciasto powinno być kruche i złociste. Najlepiej smakuje ciepłe.