Zaplatamy cebulę i czosnek na zimę
Po zebraniu oraz wysuszeniu w słonecznym, przewiewnym miejscu – cebule, szalotki i czosnki najlepiej jest zapleść w piękne i praktyczne warkocze. Czynność ta jest naprawdę łatwa. Wystarczy, że wiecie jak zapleść warkocz z włosów (w przypadku szalotki i czosnku) lub posiadacie kawałek mocnego sznura (w przypadku cebuli). Pamiętajmy, iż łatwy dostęp powietrza zapobiega gniciu, a więc zaplecione w ten sposób warzywa mają o wiele większe szanse na dłuższe przetrwanie w spiżarce.
Zaplatanie cebul w moim ogrodzie to praca dla całej rodziny.
Jak zaplatamy szalotkę i czosnek:
1. Oba warzywa są dosyć małe, więc spokojnie możemy zapleść je tak samo jak warkocz z włosów – nie oderwą się od całości pod własnym ciężarem, tak jak w przypadku cebuli.
2. Najwygodniej jest robić to na stole. Dodatkowo potrzebne będą nożyczki i mocny sznurek.
3. Na początek obcinamy nożyczkami zaschnięte korzonki i poszarpane końce zaschniętych pędów.
4. Bierzemy trzy dorodne szalotki lub czosnki i zaczynamy pleść tradycyjny warkocz.
5. Po wykorzystaniu wszystkich główek lub gdy osiągniemy pożądaną długość warkocza pleciemy go przez chwilę bez dodawania szalotek/czosnków – związujemy końcówkę mocnym sznurkiem.
6. Wieszamy w ciemnym, chłodnym lecz przewiewnym miejscu i przynosimy do kuchni według potrzeby.
Jak zaplatamy cebulę:
1. Cebula jest cięższa i zapleciona w warkocz może później odpaść od całości pod własnym ciężarem. Dla tego własnie do zaplatania cebuli będzie potrzebny nam mocny sznur. Cebule przygotowujemy tak samo, jak szalotkę oraz czosnek: obcinamy nożyczkami zaschnięte korzonki i poszarpane końce zaschniętych pędów.
2. Odcinmy około 2m sznura i składamy go w pół, górę przywiązujemy pod sufitem czy jakąkolwiek kontrukcją lub wieszamy na mocnym gwoździu.
3. Na dole sznura robimy pętlę tak, jak widać na zdjęciu:
4. Przez pętlę przekładamy pierwszą cebulę i zaciskamy ją:
5. Kolejne cebule wkładamy w następujący sposób: pomiędzy sznurki wkładamy pęd i zawijamy go mocno wokół jednego sznurka, a potem cebulę ściągamy na dół – musi dobić do pozostałych.
Te czynności przedstawione są na zdjęciach w galerii z lewej strony artykułu.
6. Wieszamy w ciemnym, chłodnym lecz przewiewnym miejscu i przynosimy do kuchni według potrzeby.