Wielkanocna babka drożdżowa
Wielkanoc nadeszła … wszystkie szanujące się gospodynie domowe są w samym środku przygotowań do Świąt i na pięknie przystrojonym stole ustawią wkrótce owoce swojej pracy w kuchni. Wśród pyszności niewątpliwie pojawi się tradycyjna Wielkanocna Baba … jeżeli jeszcze nie ma jej na Waszym menu, to zapraszamy do wykonania pysznej drożdzowej babki według przepisu zdolnych kucharek ze Starego Domu Zdrojowego.
Fot. Katarzyna Miernik-Pietruszewska/ Stary Dom Zdrojowy
Drożdżowa Baba na Wielkanoc
Składniki:
• 1 kg mąki
• 250 g masła
• 100 g świeżych drożdży
• 3 żółtka
• 2 całe jaja
• 1 szklanka cukru
• płaska łyżeczka soli
• 1/2 l mleka pełnego
• 1 – 2 szklanki posiekanych bakalii – rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone wiśnie, daktyle…
Dodatkowo:
• mąka ziemniaczana do obtoczenia bakalii
• cukier puder do oprószenia upieczonej babki
Opcjonalnie:
• rum lub inny alkohol do namoczenia bakalii
Przygotowanie:
• Większe bakalie (np. daktyle) posiekać. Przełożyć do miski i zalać alkoholem (jeśli używamy). Odstawić na noc.
• Następnego dnia, do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać sól i po łyżce mąki i cukru. Dodać 100 ml letniego mleka, wszystko wymieszać i odstawić na kwadrans, żeby drożdże zaczęły pracować.
• Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Mleko delikatnie podgrzać (ma być lekko letnie, nie gorące!). Z żółtek, całych jaj i cukru przygotować kogel-mogel. Miskę z jajkami i cukrem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze. Masa ma być gęsta i jasna. Odstawić, aż lekko przestygnie.
• Do zaczynu przesiać mąkę, dodać mleko i przestygniętą masę jajową. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i dodać przestudzony (ale wciąż płynny) tłuszcz. Dodać oprószone mąką ziemniaczaną bakalie i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Najłatwiejszy sposób to podbijanie ciasta od tyłu ku przodowi, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Po ok. 5 minutach powinno być widać pierwsze pęcherze powietrza. Wyrabiać jeszcze 1 – 2 minuty. Miskę przykryć czystą ściereczką lub owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
• Formę do babki natłuścić i wysypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto do 2/3 wysokości formy. Okryć czystą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośniętą babkę ostrożnie przełożyć do piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec, aż babka się zezłoci, a patyczek suchy.
Fot. Katarzyna Miernik-Pietruszewska/ Stary Dom Zdrojowy
• Upieczoną wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do wystygnięcia. Po 20 minutach babkę należy przewrócić do góry dnem, by w tej pozycji całkowicie ostygła.
• Babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Jeśli jednak nadal nie macie odwagi zabrać się za takie wypieki i martwicie się o zakalec czy inne ‘ciastowe’ trudności – to koniecznie poczytajcie artykuł Barbary Miernikowej ‘Prawdy i mity drożdżowej elity’ w pięknie ilustrowanym Magazynie Wysowa vol. 2 Wiosna 2014