Tort śmietanowo-truskawkowy
Ogrodowy sezon truskawkowy to zawsze jest ważne wydarzenie. W niewielu miejscach na świecie truskawki są takie smaczne i tak łatwo dostępne jak na przełomie wiosny i lata w naszym kraju. Z tej dostępności warto intensywnie korzystać i delektować się smakiem świeżych, aromatycznych owoców np. użytych jako wspaniały dodatek do lekkiego tortu śmietanowego. Tort możemy przygotować bardzo szybko – nawet w pół godziny, jeśli wykorzystamy blaty biszkoptowe kupione w sklepie. Jeśli zdecydujemy się na upieczenie własnego biszkoptu, czas przygotowania trochę się wydłuży.
Składniki:
3 blaty biszkoptowe o średnicy 26 cm (duża tortownica) z dodatkiem kakao
300 ml zmiksowanych w blenderze truskawek
0,5 l śmietanki kremówki 30% tłuszczu
12-14 czubatych łyżeczek cukru
1 mały serek danio o smaku waniliowym
1 torebka żelatyny deserowej (Dr. Oetker)
Ok. 0,5 kg truskawek do dekoracji
Kakaowe blaty biszkoptowe nasączymy truskawkowym sosem i przełożymy śmietanowym kremem. Sos to zmiksowane truskawki (300 ml) z dodatkiem 2-3 łyżeczek cukru. Sos powinien być kwaskowy – będzie pysznie kontrastował smakiem ze słodkim kremem. Krem to śmietana kremówka ubita z dodatkiem około 10 łyżeczek cukru – może być więcej, jeśli lubimy słodkości, wymieszana na koniec z serkiem danio. Gdy sos i krem są już gotowe – sporządzamy roztwór żelatyny zgodnie z opisem na opakowaniu, dzielimy na pół i dodajemy do sosu i do kremu, mieszamy – oczywiście sos i krem oddzielnie. Teraz przystępujemy do smarowania blatów. Pierwsza warstwa to jedna trzecia sosu i na wierzch porcja kremu. Druga warstwa podobnie, a do kremu możemy dodać jeszcze garść drobno pokrojonych truskawek. Na wierzchu tortu kładziemy sos i czysty krem, dekorujemy następnie truskawkami i poziomkami wg uznania. Przy pomocy noża nanosimy odrobinę kremu na boki tortu. Gotowy tort wkładamy na godzinę – dwie do lodówki. Wtedy tort śmietanowo – truskawkowy jest gotowy do serwowania.
Smacznego!