Olejek do ciała i płyn gojący na skórę z nagietków
Nagietek lekarski Calendula officinalis jest chyba jednym z najbardziej znanych mieszkańców naszych ogrodów. Występuje w wielu odmianach, ale większość z nich charakteryzuje się ciepłą i bogatą barwą kwiatostanów. Ta jednoroczna roślina bardzo łatwo sama wysiewa się każdego roku i nie przysparza właściwie żadnych problemów pielęgnacyjnych, gdyż przy nagietkach nic oprócz odchwaszczania robić nie trzeba.
Warto jednak skorzystać z jego wspaniałych właściwości – czy wiecie, że jest to jedno z najbardziej uniwersalnych ziół? Według znawczyni ziół Lesley Bremness ‘… Starożytni Egipcjanie uznawali nagietek za zioło odmładzające, Hindusi używali do dekoracji ołtarzy w świątyniach, a Persowie i Grecy ozdabiali jego złotymi płatkami potrawy. W Europie był od wieków używany jako przyprawa do zup i sosów, a także jako barwnik do masła i serów’.*
Dla nas jednak istotne będzie to, iż nagietek lekarski ma właściwości gojące i uspokajające skórę zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Polecamy dwa cenne przepisy:
Potrzebne będą buteleczki, słoik, czysta wódka, olej bezzapachowy i oczywiście świeżo zebrane kwiaty nagiteka lekarskiego.
PŁYN DEZYNFEKUJĄCY I GOJĄCY DO RAN wykonuje się bardzo łatwo. Świeżo zebrane kwiaty nagietka lekarskiego zalewamy czystą wódką, dokładnie zamykamy butelkę i ustawiamy ją na 2 – 3 tygodnie w chłodnym, ciemnym miejscu. Po tym czasie przecedzamy płyn i w celu użycia wlewamy kilka kropel na watkę, którą możemy przemywać skaleczenia, rany i popękaną skórę.
NAGIETKOWY OLEJEK DO CIAŁA dla dzieci i dorosłych cudownie nawilża skórę nawet najmłodszych maluchów. Świetnie nadaje się na zaczerwienione pupy i starte kolana. Aby otrzymać taki cudowny olejek wystarczy zalać świeżo zebrane kwiaty nagietka lekarskiego jakimkolwiek bezzapachowym olejem np. z pestek winogron lub migdałów i odstawić go w dobrze nasłonecznione miejsce na 2 – 3 tygodnie, po czym przecedzić i używać według potrzeby.
Z nagietka lekarskiego można również wykonać zdrowotny krem do rąk, a jego płatki dodać do uspokajającej kąpieli lub wypieków domowych. Pięknie wyglądają w bukietach ususzone jego kwiaty, a młode listki w sałatkach i sosach smakują wybornie.
* Lesley Bremness ’Wielka Księga Ziół’. Wiedza i Życie. 1991.