Modre gołąbki z czerwonej kapusty
GOSIA z bloga Metadieta.pl chcę pokazać nieskończoną różnorodność posiłków jarskich, pozbawionych ciężkostrawnych, rozleniwiających trzewia śmietan i majonezów, oraz bez popularnych zagęstników jakimi są smakowe serki topione…
Dzisiejsza propozycja opiera się na polskich smakach typowych w zimowym sezonie, gdzie główną nutą są grzyby, kapusta, kasza gryczana, cebula i suszone śliwki – znaczy się polska kuchnia „fusion” . Przy gołąbkach jest sporo pracy, ale jeżeli zostanie nam kasza z poprzedniego dnia, a grzyby namoczymy rano, zaś kapustę w całości podgotujemy wcześniej, połowa pracy będzie za nami.
MODRE GOŁĄBKI Z CZERWONEJ KAPUSTY:
Składniki:
– 1 główka czerwonej kapusty, średniej wielkości;
– 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, gotowanej w wodzie około 7 minut,
– 1 garść grzybów suszonych, odmoczonych i ugotowanych,
– 2 cebule, biała i czerwona, poszatkowane w drobną kostkę,
– 1 szklanka odmoczonych suszonych śliwek, około 200 g,
– 3 Łyżki oliwy truflowej do nadzienia, można spróbować też z olejem z pestek dyni,
– sól albo 1 łyżeczka sosu ostrygowego lub 2 łyżeczki sojowego,
– 1 Łyżka octu balsamicznego,
– czerwony aromatyczny pieprz dla ozdoby i do smaku dużo świeżego czarnego pieprzu.
Wykonanie:
• Suszone grzyby zalewam wrzątkiem. W dużym garnku gotuję przez 10 minut głowę czerwonej kapusty i pozostawiam do ostygnięcia.
• Nastawiam piekarnik na temperaturę 190 st.C z jedną blachą po środku.
• Ugotowane miękkie grzyby szatkuję drobno i wraz z poszatkowaną cebulą smażę na oleju 2 minuty. Odcedzam z tłuszczu i mieszam w misce z ugotowaną kaszą. Dodaję odmoczone i pocięte śliwki bez wody, czarny pieprz /pół łyżeczki/, sos ostrygowy, oliwę truflową. Smakuję… Może jeszcze odrobina soku z cytryny… Niestety grzyby uwielbiają sól i pieprz, sami ocenicie, czy ta ilość Wam wystarczy.
• Teraz nacinając końcówkę liścia tuż przy głąbie kapusty, odwijamy liść jeden za drugim i rozbijamy tłuczkiem najtwardszą jego część. To ułatwi potem ich zwijanie. Każdy liść wypełniamy łyżką farszu i składamy gołąbek na pół. Zapinamy „papilot” metalowym drucikiem. Gołąbki polewamy olejem i 1 Łyżką octu balsamicznego.
• Trzymamy w nagrzanym piekarniku 30 minut. Koniec.
Smacznego! A miłośnikom pysznej, zdrowej czerwonej kapusty polecamy przepis na WYBORNĄ SAŁATKĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY na blogu Gosi METADIETA.PL TUTAJ.