Jaja sadzone wiosną
O zaletach jaj w odżywianiu człowieka nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Po wylęgających się z nich pisklętach gołym okiem widać, że zawierają komplet niezbędnych do życia składników odżywczych. Zwykle na wszelki wypadek mamy ich pod ręką pewną ilość w lodówce, są przecież składnikiem wielu potraw. Niektóre z nich, proste i pożywne możemy przygotować szybko jako danie śniadaniowe. Poniżej przepis na wiosenne jaja sadzone, które zasmakują całej rodzinie.
Składniki na jedną średnią patelnię:
6 jaj kurzych
4 plasterki boczku wędzonego i gotowanego (ważne, żeby był miękki)
4 plasterki szynki lub bekonu
pęczek szczypiorku
olej do smażenia
jako wiosenne dodatki: rzodkiewki, pomidory, ogórki, umyte i pokrojone
oraz świeże, chrupiące pieczywo.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, układamy najpierw paski boczku, potem szynkę (ważne, żeby dno patelni było dokładnie zakryte) i delikatnie pojedynczo wlewamy rozbite jajka – tak, aby żółtko nie rozlało się. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Patelnię przykrywamy przykrywką – najlepiej szklaną – wtedy cały czas mamy podgląd na potrawę. Smażymy kilka minut na średnim ogniu (wędliny nie mogą się przypalić, a jaja powinny się ściąć). Smażenie kończymy, gdy widoczne żółtka są jeszcze częściowo w stanie płynnym. Całość zsuwamy z patelni na duży talerz i tam kroimy na porcje.
Do dania podajemy koniecznie młode warzywa i świeże pieczywo. Smacznego!