Jaja sadzone wiosną

0

O zaletach jaj w odżywianiu człowieka  nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Po wylęgających się z nich pisklętach gołym okiem widać, że zawierają komplet  niezbędnych do życia składników odżywczych. Zwykle na wszelki wypadek mamy ich pod ręką pewną ilość w lodówce, są przecież składnikiem wielu potraw. Niektóre z nich, proste i pożywne możemy przygotować szybko jako danie śniadaniowe. Poniżej przepis na wiosenne jaja sadzone, które zasmakują całej rodzinie.

Składniki na jedną średnią patelnię:

6 jaj kurzych

4 plasterki boczku wędzonego i gotowanego (ważne, żeby był miękki)

4 plasterki szynki lub bekonu

pęczek szczypiorku

olej do smażenia

jako wiosenne dodatki: rzodkiewki, pomidory, ogórki, umyte i pokrojone

oraz świeże, chrupiące pieczywo.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, układamy najpierw paski boczku, potem szynkę (ważne, żeby dno patelni było dokładnie zakryte) i delikatnie pojedynczo wlewamy rozbite jajka – tak, aby żółtko nie rozlało się. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Patelnię przykrywamy przykrywką – najlepiej szklaną – wtedy cały czas mamy podgląd na potrawę. Smażymy kilka minut na średnim ogniu (wędliny nie mogą się przypalić, a jaja powinny się ściąć). Smażenie kończymy, gdy widoczne żółtka są jeszcze częściowo w stanie płynnym. Całość zsuwamy z patelni na duży talerz i tam kroimy na porcje.

Do dania podajemy koniecznie młode warzywa i świeże pieczywo. Smacznego!

You might also like More from author

Leave A Reply