Dynia w słoikach
Pomimo wielkiego zamiłowania do dyń, Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY nigdy nie wkładała ich do słoików. Teraz jednak zdecydowała się na nowe dyniowe smaki i postanowiła wykonać dwa przepisy z książki p.t. „Kuchni Polskiej Dania Regionalne” autorstwa H. Szymanderskiej.
Dynia marynowana po śląsku – pyszny dodatek do mięsa, wędlin, sałatek oraz jako przekąska.
Składniki:
1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)
szklanka octu winnego
szklanka wody
2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu
5-6 goździków kawałek kory cynamonu
50 g cukru
10 g soli
Wykonanie:
• pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut do lekko osolonego wrzątku;
• wyrzucamy na sitko, przelewamy zimną wodą, osączamy;
• gotujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami oraz cynamonem;
• dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu;
• słoiki zalewamy gorącą zaprawą octową, zamykamy i pasteryzujemy ok.10 minut.
Dynia na słodko – propozycja z regionu Kurpie, syrop pachnie pięknie … podobnie jak dynię marynowaną, polecam ją do…
… białych mięs, serów, sałatek owocowych i warzywnych oraz do tartletek czy innych słodkich wypieków.
Składniki:
1 kg miąższu dyni (bez skóry, bez pestek)
sok i otarta skórka z 1 cytryny
600 g cukru
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu oraz tłuczonych goździkow
po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wykonanie:
• dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę;
• wyjmujemy łyżką cedzakową, a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele oraz cukier – natępnie mieszając gotujemy około 3-4 minuty;
• dodajemy cynamon, goździki, skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut;
• kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się;
• wynosimy w chłodne, ciemne miejsce. Smacznego!