Dynia w słoikach

0

Pomimo wielkiego zamiłowania do dyń, Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY  nigdy nie wkładała ich do słoików. Teraz jednak zdecydowała się  na nowe dyniowe smaki i postanowiła wykonać dwa przepisy z książki p.t. „Kuchni Polskiej Dania Regionalne” autorstwa H. Szymanderskiej.

 

Dynia marynowana.

 

Dynia marynowana po śląsku – pyszny dodatek do mięsa, wędlin, sałatek oraz jako przekąska.

Składniki:

1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)

szklanka octu winnego

szklanka wody

2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu

5-6 goździków kawałek kory cynamonu

50 g cukru

10 g soli

Niebieskie dynie w SklepieNaOgrodowej

 

Wykonanie:

• pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut do lekko osolonego wrzątku;

• wyrzucamy na sitko, przelewamy zimną wodą, osączamy;

• gotujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami oraz cynamonem;

• dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu;

• słoiki zalewamy gorącą zaprawą octową, zamykamy i pasteryzujemy ok.10 minut.

 

Dynia na słodko.

 

Dynia na słodko – propozycja z regionu Kurpie, syrop pachnie pięknie … podobnie jak dynię marynowaną, polecam ją do…

… białych mięs, serów, sałatek owocowych i warzywnych oraz do tartletek czy innych słodkich wypieków.

Składniki:

1 kg miąższu dyni (bez skóry, bez pestek)

sok i otarta skórka z 1 cytryny

600 g cukru

po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu oraz tłuczonych goździkow

po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

 

Wykonanie:

• dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę;

• wyjmujemy łyżką cedzakową, a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele oraz cukier – natępnie mieszając gotujemy około 3-4 minuty;

• dodajemy cynamon, goździki, skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut;

• kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się;

• wynosimy w chłodne, ciemne miejsce. Smacznego!

You might also like More from author

Leave A Reply