Cytryny w rumie
Asia z bloga GREEN CANOE uwielbia darować swoim bliskim smaczne upominki. Czytelnikom Na Ogrodowej poleca wypróbowany pomysł przygotowania pięknie prezentujących się słoiczków wypełnionych rumianymi cytrynami.
Składniki:
• 2 duże cytryny
• Cukier lub miód
• Goździki
• Rum
Wykonanie:
• Cytryny myjemy i oparzamy skórkę, a następnie kroimy w plasterki.
• Do wyparzonego słoika wkładamy warstwami plasterki cytryn i cukier bądź miód, pamiętajmy aby uciskać cytryny tak, by puściły trochę soku.
• Plasterek jednej z cytryn leżących w górnej wartsiwe można ponadziewać goździkami.
• Na końcu zalewamy wszystko rumem.
• Po 2 dniach cytryny pięknie nasiąkają alkoholem, a zapach, który roznosi się po otwarciu naczynia … hmmmm … słoiczek ładnie pakujemy i prezent pod choinkę gotowy.