Szarlotka wyśmienita z kronselek
Szarlotka to jeden ze smaczniejszych sposobów zagospodarowania zapasów jabłek z przydomowego sadu. Najczęściej do wypiekania tego pysznego ciasta używamy antonówek, które mają wspaniały aromat i kwaskowy smak, a także smakowicie miękną i rozpadają się pod wpływem temperatury. Zimą korzystamy z zapasów szarej renety i boikena – które łatwiej przechować przez dłuższy czas. Jesienią spróbujmy jednak jeszcze smaku kronselki. To stara, obficie plonująca odmiana, którą znajdziemy w wielu wiejskich przydomowych sadach. Owocuje co drugi rok, ale w latach plonowania nawet jedno drzewo dostarcza ogromnej ilości jabłek, które trudno zagospodarować w rodzinie. Dlatego, jeśli nie masz własnej kronselki, to z pewnością w końcu września i w październiku znajdziesz na lokalnym targu kogoś, kto pozbywa się swoich nadwyżek. Te jabłka uprawiane są ekologicznie – stare odmiany nie potrzebują zabiegów chemicznych do obfitego plonowania.
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki cukru
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka,
0,5 szklanki śmietany
Pozostałe składniki:
2 kg kronselek (Kronselska)
0,5 szklanki cukru pudru
garść rodzynek lub innych bakalii
cynamon
Sypkie składniki na ciasto mieszamy, następnie dodajemy masło i siekamy je nożem razem z mąką i cukrem. Po dodaniu śmietany i żółtek ciasto dokładnie wyrabiamy, a gdy jest już gładkie i jednorodne, zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy kronselki ze skórki, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wychłodzone ciasto wałkujemy i układamy w formie do pieczenia. Na wierzch sypiemy garść bakalii, a następnie ciasno układamy cząstki surowych jabłek lub przesmażoną masę jabłkową. Posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. pieczemy około jednej godziny. Po wyjęciu ciasta i lekkim przestudzeniu posypujemy je cukrem pudrem – większą ilością, jeśli użyliśmy surowych jabłek, albo mniejszą, jeśli cukier dodaliśmy do jabłek w czasie smażenia.
Czy wiesz, że… aby uniknąć problemów z wyrośnięciem ciasta, wystarczy
dodać do składników pół łyżeczki proszku do pieczenia.