Ciasto kruche z rabarbarem w migdałowej piance
W średniowieczu, sprowadzany do Europy znad Wołgi rabarbar był droższy od najbardziej wyszukanych przypraw. Dzisiaj z powodzeniem potrafimy już uprawiać go w swoich ogrodach i jest ogólnodostępny w sklepach. Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY w maju tworzy z niego pyszne desery.
Dzisiaj udało mi się upiec kruche ciasto z rabarbarem zatopionym w migdałowej piance. Dodatek migdałów to strzał w 10-tkę, ciasto jest w pierwszej chwili słodkie, przy kęsie w rabarbar kwaśne i cudnie orzechowo-chrupiące z zewnątrz – udała mi się improwizacja, tak więc zapraszam do zrobienia, u mnie powtórka jak tylko dostanę rabarbar.
Obrany i pokrojony rabarbar
Ciasto kruche z rabarbarem w migdałowej piance.
Składniki:
• 100 g mąki tortowej
• 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• szczypta soli
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 3 jajka
• 125 g cukru
• 75 g zimnego masła
• 1 spora łodyga rabarbaru
• 50 g mielonych migdałów
• 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
• do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło. Następnie zagniatamy wszystko w jednolitą masę, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na około 30 minut;
• 2 jaja miksujemy z resztą cukru (50 g) na puszystą i jasną masę – około 5-7 minut. Następnie dodajemy migdały, dokładnie mieszamy;
• rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki 1-1,5 cm;
• nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, a formę do pieczena wykładamy papierem;
• formę wyklejamy przygotowanym ciastem: najpierw robimy brzegi tak, żeby ciasto było wysokie na 1/3 wysokości blaszki, potem nakłuwamy drewnianym patyczkiem, aby uniknąć wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia;
• rozprowadzamy masę jajeczno-migdałową i rozsypujemy pokrojony rabarbar;
• ciasto pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut – sprawdzamy patyczkiem;
• po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Smacznego!
Aby zobaczyć jak przyrządzić tartę z rabarbarem i truskawkami zapraszam TUTAJ.