Ciasto kruche z rabarbarem w migdałowej piance

0

W średniowieczu,  sprowadzany do Europy znad Wołgi  rabarbar był droższy od najbardziej wyszukanych przypraw. Dzisiaj z powodzeniem potrafimy już uprawiać go w swoich ogrodach i jest ogólnodostępny w sklepach. Ewa z bloga MOJE TWORY PRZETWORY w maju tworzy z niego pyszne desery.

Dzisiaj udało mi się upiec kruche ciasto z rabarbarem zatopionym w migdałowej piance. Dodatek migdałów to strzał w 10-tkę, ciasto jest w pierwszej chwili słodkie, przy kęsie w rabarbar kwaśne i cudnie orzechowo-chrupiące z zewnątrz – udała mi się improwizacja, tak więc zapraszam do zrobienia, u mnie powtórka jak tylko dostanę rabarbar.

 

Fot. wiki

 Obrany i pokrojony rabarbar

 

Ciasto kruche z rabarbarem w migdałowej piance.

Składniki:

• 100 g mąki tortowej

• 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej

• szczypta soli

• 1 łyżka cukru waniliowego

• 3 jajka

• 125 g cukru

• 75 g zimnego masła

• 1 spora łodyga rabarbaru

• 50 g mielonych migdałów

• 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

•  do miski wsypujemy mąkę,  szczyptę soli,  1 łyżkę cukru waniliowego,  1 jajko,  75 g cukru i masło. Następnie zagniatamy wszystko w jednolitą masę, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki  na około 30 minut;

• 2 jaja miksujemy z resztą cukru (50 g) na puszystą i jasną masę – około 5-7 minut. Następnie dodajemy migdały, dokładnie mieszamy;

• rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki 1-1,5 cm;

• nagrzewamy piekarnik  do 175 stopni,  a formę do pieczena  wykładamy papierem;

• formę wyklejamy przygotowanym ciastem:  najpierw robimy brzegi tak,  żeby ciasto było wysokie na 1/3 wysokości blaszki, potem nakłuwamy drewnianym patyczkiem, aby uniknąć wznoszenia  się ciasta ku górze podczas pieczenia; 

• rozprowadzamy masę jajeczno-migdałową i rozsypujemy pokrojony rabarbar;

• ciasto pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut – sprawdzamy patyczkiem;

• po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Smacznego!

 

Fot. mojetworyprzetwory.blogspot.com

 

Aby zobaczyć jak przyrządzić tartę z rabarbarem i truskawkami zapraszam TUTAJ.

You might also like More from author

Leave A Reply