Sałatka z młodymi listkami sałat i rukoli

0

Wiosna zawitała na dobre i w sklepach pojawiły się pierwsze nowalijki.  Nie ma jednak nic lepszego niż własne kiełki czy listki sałaty oraz rukoli, które z powodzeniem możemy sami wysiewać wiosną do doniczek lub skrzynek na parapecie i balkonie. W przeciągu kilku tygodni możemy zebrać swój pierwszy plon. Ja wysiewam nasiona rukoli oraz mieszanki sałat liściowych już w marcu, aby teraz cieszyć się zdrową zieleniną – zainteresowanych własną uprawą  zapraszam TUTAJ. A jeśli nie zdążyliście jeszcze z ‘parapetowymi’ nowalijkami, to rozglądajcie się za nimi w dobrych sklepach spożywczych i warzywniakach. Wybierajcie zawsze warzywa z lokalnych upraw bez chemii.

 

 Fot. K Bellingham

 

O tym, jak bardzo zdrowe są sałaty typu ‘baby-leaf’ pisałam już w artykule pt. Co się kryje w sałatach typu „baby leaf”?  Młode listki,  które zbiera się w fazie wzrostu, zawierają mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także więcej barwników asymilacyjnych  niż warzywa w fazie konsumpcyjnej. Jeśli dorzucimy do nich jeszcze inne zdrowe produkty – to z łatwością możemy stworzyć przepyszne i pełnowartościowe danie. Oto moja propozycja:

 

Fot. K Bellingham

 

Pełnowartościowa sałatka z młodymi listkami.

 

Składniki:

• Garść młodych listków sałaty

• Garść młodych listków rukoli

• Jedna sałata rzymska ‘mini’ albo ‘Little Gem’

• 1 lub 2 szalotki lub 1 cebula

• Malinowy lub bawoli pomidor

• Pół papryki

• Czerwona fasola

• Oliwki

• Feta

• Łosoś lub tuńczyk z puszki

 

Wykonanie:

Po umyciu i pokrojeniu składników pracy wiele już nie ma. Wystarczy wszystko wrzucić do dużej miski i polać dobrą oliwą z oliwek. Do smaku można doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Składniki sałatki możemy zmieniać w zależności od gustu i zawartości lodówki. Takie danie jest proste, zdrowe i niesamowicie sycące. Świetnie nadaje się na lunch, obiad lub kolację i najlepiej smakuje z lampką czerwonego wytrawnego wina. Smacznego!

You might also like More from author

Leave A Reply