Wiejska zapiekanka z cukinią
Proste i smaczne danie obiadowe, które można przygotować dość szybko, o ile wcześniej ugotujemy potrzebne do zapiekanki ziemniaki. Idealnie zregeneruje siły po intensywnej pracy w ogrodzie czy długim spacerze.
Składniki do przyrządzenia zapiekanki dla 3 – 4 osób:
1 kg ziemniaków
4o dkg cukinii
30 dkg wędzonego boczku
3 spore cebule
400 ml kwaśnej śmietany 12%
1 jajko
3 ząbki czosnku
Kilka plastrów żółtego sera
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku, ewentualnie majeranek
Ziemniaki należy obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane. Można je przygotować wcześniej i przechować do czasu przyrządzania zapiekanki w lodówce. Ugotowane ziemniaki i cukinię kroimy na plastry o podobnej grubości (około 1 cm). Układamy je naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej masłem. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy składniki się zrumienią, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywając równą warstwą ułożone tam wcześniej ziemniaki i cukinię. Śmietanę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy dokładnie, dodajemy sól i pieprz i ewentualnie majeranek – sos powinien być dość intensywnie przyprawiony, aby nadać wystarczająco mocny smak zapiekanym warzywom. Zapiekankę polewamy sosem śmietanowym, a następnie przykrywamy plastrami żółtego sera. Pieczemy około 30 – 40 min w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Aby warstwa sera nie przypiekła się zbyt mocno, na jego wierzchu warto położyć nieduże wiórki masła. W efekcie nasze danie będzie nie tylko dobrze smakować, ale również apetycznie wyglądać.