Piękny, kolorowy warzywnik
Tradycyjny podział na ogród ozdobny i ogród użytkowy nie jest już tak powszechny czy oczywisty jak dawniej. Nowe ogrodowe trendy pozwalają nie tylko mieszać kwiaty i warzywa na wspólnych rabatach, ale także eksponują same warzywa w reprezentacyjnych częściach ogrodu, a także w pojemnikach na tarasach i balkonach. Na takie podejście do roślin użytkowych duży wpływ ma niewątpliwie zwrot ku naturalnemu stylowi życia, ale również wytężona praca hodowców, dzięki którym powstają coraz ciekawsze odmiany sałat, pomidorków czy groszku cukrowego, które nie tylko dobrze smakują ale również ciekawie wyglądają. Zatem planując nasadzenia na kolejny sezon nie chowajmy warzywnika na tyłach ogrodu, bo może to być zakątek, którym warto pochwalić się domownikom i gościom.
Jak stworzyć urozmaicony, kolorowy warzywnik
1. Wybieraj warzywa o różnych kolorach liści.
Warzywnik nie musi być tylko w odcieniach zieleni. Najłatwiej „dodać koloru” do warzywnika sadząc sałaty o bordowych liściach, fioletowobordowy jarmuż lub buraki liściowe w jaskrawożółtym lub czerwonym kolorze. Na zielonym tle wyróżnią się także fioletowe liście kalarepki i czerwonej kapusty głowiastej. Na grządce ziołowej powinna się znaleźć fioletowa odmiana bazylii.
Wśród pietruszki i selera rośnie fioletowa kapusta Pak-Choi.
2. Eksponuj warzywa o ciekawych kształtach liści.
Zawsze interesująco wygladają kontrastowe zestawienia liści dorodnych i gładkich – np. kapusty albo sałaty masłowej – w połączeniu z postrzępionymi liśćmi koperku, selera czy jarmuża. Na tle grządki z płożącymi się pędami ogórków wyraźnie odznaczy się rządek strzelistych selerów lub dorodnej cebuli.
Jasnozielone pióropusze fenkułu włoskiego obok srebrnych główek kapusty.
3. Nie zapomnij o warzywach, które pięknie kwitną.
W warzywniku ozdobnym nie powinno zabraknąć wszelakiego rodzaju groszków oraz fasoli, a także roślin z rodziny dyniowatych. Nad wszystkim powinny królować pyszne złociste kwiatostany słoneczników. Czy wiecie, że w sklepach można dostać bób o fioletowo-czerwonych, pachnących kwiatach?
4. Sadź warzywa wspinające się po podporach.
Pnąca fasolka, wysoki groszek lub fasolnik chińki rozpięty na estetycznych wiklinowych lub metalowych podporach to bardzo dekoracyjny element warzywnika. Rośliny ładnie wyglądają nie tylko w czasie kwitnienia, ale także obsypane dojrzewającymi strąkami, które mogą być zielone, żółte i fioletowe.
5. Zwróć uwagę na warzywa o nietypowym kształcie i kolorze owoców.
Niektóre warzywne nowości, ale też i starsze sprawdzone odmiany mają bardzo ładne owoce. Z pewnością zainteresowanie wywołają długie, zwisające grona czerwonych albo żółtych pomidorków czereśniowych, albo jakrawożółte patisony czy ogromne, pomarańczowe dynie.
6. Na grządkach wysiewaj kwiaty jednoroczne.
Na rabatach w warzywniku zawsze pięknie wyglądają kwitnące rośliny jedonoroczne takie jak: nagietki, aksamitki, nasturcje czy cynie. Oprócz ładnego wyglądu zapewnią one także cenny nektar dla odwiedzających ogród insektów pożytcznych, które w tym samym czasie zapylą mniej atrakcyjne kwiaty pomidorów czy fasoli. Kwiaty nasturcji i nagietków dodatkowo świetnie nadają się do sałatek, wypieków oraz wyrobu kosmetyków naturalnych.
Słoneczne nagietki, z których można zrobić olejek lub zdrowotną nalewkę.
Aby w pełni cieszyć się z dekoracyjnego warzywnika warto pamiętać także o wygodnych i dość szerokich ścieżkach, które pozwolą na swobodne dotarcie do każdej grządki i dokładne obejrzenie każdej ciekawej rośliny z bliska.