Odmiany jabłoni do ogrodu przydomowego

2

Jabłka to najbardziej popularne owoce naszego klimatu, a do tego o dużej wartości odżywczej i wszechstronnym zastosowaniu. Dlatego nic w tym dziwnego, że uprawa jabłoni jest w naszym kraju bardzo popularna. Mamy też spory udział w światowych pracach hodowlanych, których efektem są nowe odmiany jabłoni i owoce o coraz lepszych walorach smakowych i większej odporności na choroby i niekorzystne warunki środowiskowe. Niestety w większości przypadków ciekawe odmiany wymagają wciąż jeszcze intensywnej ochrony chemicznej, a jej ograniczenie oznacza całkowity brak owocowania lub znaczne pogorszenie jakości owoców. Dlatego wybierając jabłonie do przydomowego sadu warto zwróci uwagę na te odmiany, które oprócz ciekawych cech użytkowych mają także zwiększoną odporność na choroby grzybowe. Te najbardziej uciążliwe to parch jabłoni i mączniak jabłoni. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych odmian, które powinny sprawdzić się w ogrodach przydomowych.

Sklep Na Ogrodowej

Odmiany letnie jabłoni

Geneva Early – Owocuje w drugiej połowie lipca, jabłka dojrzewają stopniowo, wymagają kilkukrotnego zbioru. Owoce średniej wielkości, smaczne, pokryte częściowo czerwonym rumieńcem. Drzewa rosną średnio silnie, szybko wchodzą w okres owocowania. Odmiana średnio odporna  na mróz i podstawowe choroby jabłoni. Owocuje corocznie.

PirosPiros – Owocuje w pierwszej połowie sierpnia. Owoce są soczyste i bardzo smaczne, długo utrzymują się na drzewie (zbieramy je kilkukrotnie). Jest  to odmiana o dużej odporności na podstawowe choroby jabłoni, wytrzymała na mróz.  Rośnie umiarkowanie silnie, tworząc luźną koronę, którą łatwo utrzymać w dobrym stanie. Owocuje corocznie.      

Żółta OliwkaŻółta Oliwka, potocznie zwana Papierówką – Owocuje w drugiej połowie lipca, jabłka wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Owoce umiarkowanie smaczne, szybko przejrzewają. Drzewa bardzo wcześnie zaczynają owocować, ale mają tendencję do owocowania naprzemiennego (co drugi rok). Dla uzyskania regularnych zbiorów konieczne jest przerzedzanie zawiązków. Odmiana wytrzymała na mróz, umiarkowanie odporna na choroby jabłoni.  

Odmiany jesienne jabłoni

AntonówkaAntonówka zwykła – stara odmiana pochodzenia rosyjskiego, dojrzewa na początku wrześnie, choć twarde i kwaśne owoce na przetwory i do wypieków można już zbierać w końcówce sierpnia. Drzewo tworzy dużą, luźną koronę, owocuje naprzemiennie. Odmiana uprawiana głównie w celach przetwórczych, choć jej kwaskowe, świeże owoce mają również swoich amatorów. Drzewa wytrzymałe na mróz i odporne na choroby.    

DelikatesDelikates – odmiana polska, której owoce dojrzewają w pierwszej połowie września. Wykształca owoce średnie lub duże o wyjątkowo smacznym miąższu. Można je wykorzystywać także na przetwory. Drzewa tworzą koronę średniej wielkości, wcześnie wchodzą w okres owocowania. Plonują corocznie i obficie. Odmiana wytrzymała na mróz, średnio tolerancyjna na choroby. 
  

Koksa PomarańczowaKoksa pomarańczowa – stara odmiana jabłoni o małych lub średnich, bardzo smacznych owocach. Jabłka dojrzewają na przełomie września i października. Rośnie umiarkowanie silnie, wcześnie wchodzi w okres owocowania, które jest zwykle naprzemienne. Odmiana o średniej odporności na choroby, wrażliwa na mróz (polecana do uprawy na zachodzie kraju). Wymaga żyznej gleby.    

MalinówkaMalinowa Oberlandzka – jej piękne, ciemnoczerwone owoce dojrzewają w drugiej połowie września, są średnie lub duże o charakterystycznym smaku. Najlepiej spożyć je bezpośrednio po zbiorze, ponieważ miąższ dość szybko traci walory smakowe. Drzewo rośnie słabo tworząc kulistą, zagęszczoną koronę – konieczne jest regularne cięcie prześwietlające. Odmiana średnio wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie i obficie. Drzewa są odporne na choroby grzybowe i średnio wytrzymałe na mróz.    

Odmiany zimowe jabłoni

KosztelaKosztela – stara polska odmiana dojrzewająca na przełomie września i października. Owoce typowo deserowe, twarde i słodkie, mają wielu zwolenników. Drzewa rosną bardzo silnie, późno wchodzą w okres owocowania, owocują obficie, ale naprzemiennie. Odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby.

Red BoskoopRed Boskoop – odmiana dojrzewa w październiku, rośnie silnie, wytwarza kuliste, gęste korony. Owoce średnie lub duże o dobrym, kwaskowym smaku, miąższ kruchy, z korzennym posmakiem, doskonałe do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Odmiana dość wrażliwa na mróz i odporna na choroby. W starszym wieku jabłoń owocuje zwykle naprzemiennie.

FlorinaFlorina – odmiana pochodzenia amerykańskiego, owoce dojrzewają w drugiej połowie października, w chłodni można je przechować do marca. Jabłka średniej wielkości o kremowym, delikatnym, słodko-kwaśnym smaku wykorzystywane są do bezpośredniego spożycia. Drzewa owocują obficie, z upływem czasu naprzemiennie. Odmiana średnio odporna na mróz i mało wrażliwa na choroby.

 

Zobacz także: Ciekawe odmiany gruszy uprawnej

You might also like More from author

2 Comments

  1. Janka says

    A gdzie można kupić dobrą jabłoń Malinówkę ?

  2. JolaP says

    Sadzonki drzew i krzewów owocowych staram się kupować bezpośrednio w szkółkach (również w internecie). Sklepy ogrodnicze to z reguły już większe ryzyko pomyłki co do odmiany – bo dochodzi przynajmniej jeden pośrednik.

Leave A Reply