Cebula – jakie odmiany posadzić w warzywniku
Cebula to jedno z najważniejszych warzyw w naszej diecie. Zawiera sporo cukrów, witaminę C, witaminy z grupy B oraz sole wapnia i potasu. Można ją spożywać bezpośrednio po zbiorze, albo przechowywać bez zbytniej utraty właściwości odżywczych nawet przez całą zimę. To cenne warzywo nie jest trudne w uprawie i z pewnością powinno znaleźć się w przydomowym warzywniku.
Cebulę można uprawiać na kilka sposobów: wysiewając nasiona wprost do gruntu, przygotowując rozsadę lub sadząc dymkę – małe cebulki przygotowane w poprzednim sezonie.
Gleba
Cebula wymaga gleby żyznej i dobrze uprawionej. Jej system korzeniowy jest dosyć płytki, więc bardzo ważne jest, aby składniki odżywcze występowały w dużej obfitości blisko rośliny. Cebula najlepiej udaje się w pierwszym roku po oborniku. Zamiast obornika możemy stosować solidne dawki kompostu, który także jest w stanie zaspokoić duży apetyt cebuli. Stanowisko dla cebuli nie może znajdować się na glebach podmokłych i zakwaszonych, ale nadmiernie suche również nie sprzyjają rozwojowi tego warzywa. Pamiętając o zasadach płodozmianu, w tym samym miejscu cebulę sadzimy nie częściej niż co 3-4 lata.
Terminy siewu i sadzenia
Cebula jest rośliną długiego dnia. Wczesną wiosną, gdy dzień jest stosunkowo krótki, koncentruje się na wytworzeniu liści (szczypioru) i systemu korzeniowego. W czerwcu i lipcu, przy najdłuższym dniu następuje intensywny proces formowania cebul. Cebule są tym większe, im bardziej dorodny jest szczypior i im lepiej rozwinął się system korzeniowy. Zatem, aby plony cebuli były jak największe, warzywo powinno być sadzone jak najwcześniej, aby starczyło czasu na rozwój liści i korzeni.
Siew nasion do gruntu na zbiór tegoroczny najlepiej przeprowadzić w pierwszej połowie kwietnia. Cebulę zimującą (plony będziemy zbierać w przyszłym sezonie) wysiewamy w sierpniu.
Wysiew na rozsadę odbywa się na przełomie lutego i marca. Nasiona wysiewamy do inspektu. Rozsadę wysadzamy do gruntu około połowy kwietnia po wcześniejszym zahartowaniu.
Dymkę wysadzamy wiosną jak najwcześniej, gdy nie ma śniegu i ziemia rozmarznie. Zwykle najlepiej w końcu marca i pierwszej połowie kwietnia.
W niewielkich ogródkach przydomowych najlepszym sposobem pozyskiwania cebuli jest sadzenie dymki, które zapewnia najwcześniejszy zbiór przy stosunkowo najmniejszym nadkładzie pracy.
Pielęgnacja i zbiór
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym cebuli jest odchwaszczanie. Roślina ze względu na niezbyt duży system korzeniowy z trudnością konkuruje z chwastami. W fazie wzrostu cebula jest także wrażliwa na niedobór wody – w okresie suszy należy ją podlewać. Zbiór cebuli na bieżące potrzeby możemy przeprowadzać od momentu zawiązania się cebulek. Przy zrywaniu szczypioru należy uważać, aby nie osłabić nadmiernie roślin – lepiej oberwać po jednym liściu z kilku roślin, niż ogołocić jedną. Zbiór dojrzałej cebuli możemy rozpocząć w momencie, kiedy zaobserwujemy załamywanie się szczypioru. Przed przeniesieniem cebuli do przechowalni należy przesuszyć ją przez kilka dni w ogrodzie, a następnie odciąć zaschnięte liście.
Odmiany cebuli
Wybierając cebulę do ogrodu możemy kierować się smakiem (ostrością) poszczególnych odmian, wyglądem (kształtem i kolorem) oraz terminem zbiorów.
Cebula o żółtej łusce: Efekt (średnio późna, Wolska (średnio późna), Rawska (średnio wczesna)
Cebula o białej łusce: Agostana (późna), Alibaba (średnio późna)
Cebula o czerwonej łusce: Karmen (średnio wczesna), Red Baron (średnio późna), Scarlet (średnio-późna)
Cebula zimująca: Augusta , Agra, Labrador
Cebula łagodna (cukrowa): Alisa Craig (bardzo duże cebule)
Czy warto wysadzać, już cebulę do zimnej ziemi, czy lepiej poczekać i się nie śpieszyć ?
mam zwykłą, żółtą cebulkę i chciałabym jeszcze dokupić czerwonej
Mimo, ze cebulka chłodu się nie boi, ja bym kilka dni poczekała. Po stopieniu śniegu ziemia jest zimna i nadmiernie wilgotna. Jak obeschnie, łatwiej będzie w ogóle wejść do warzywnika.