Nasturcja – dekoracyjna i …smaczna
Nasturcja, roślina tradycyjnie uprawiana w polskich ogródkach jest nie tylko dekoracyjna, ale również …smaczna. W ogrodach ozdobnych cenimy ją za intensywnie wybarwione kwiaty i oryginalne, okrągłe liście. Na talerz trafiają ostre w smaku pąki kwiatowe i młode nasiona. Do dekoracji potraw możemy wykorzystać także kwiaty.
Pochodzenie nasturcji
Dzika nasturcja pochodzi z górzystych terenów Ameryki Środkowej i Południowej. W ogrodach uprawiamy najczęściej mieszańce nasturcji większej (Tropaeolum majus). Na stanowiskach naturalnych, od Boliwii po Kolumbię jest to silnie rosnąca bylina, pnąca lub płożąca się, dorastająca do 3 m. W naszym klimacie to typowa roślina jednoroczna, której wegetację kończą jesienne przymrozki. Wśród odmian dostępnych obecnie w sprzedaży oprócz nasturcji płożącej/wspinającej się możemy również kupić nasturcję karłową, którą sadzimy jak typową roślinę rabatową.
Kwiaty w kolorach tęczy
Paleta barw kwiatów nasturcji jest bardzo bogata. Dominującymi kolorami są odcienie żółtego, pomarańczowego i czerwonego, a wybarwienie kwiatów może być zarówno bardzo intensywne jak i pastelowe. W uprawie pojawiają się również odmiany o kwiatach wielobarwnych, a także o zwiększonej liczbie płatków (pełne) albo z kremowymi plamami i smugami na liściach.
Wymagania uprawowe i zastosowanie
Nasturcja nie jest wymagająca co do gleby. Dobrze rośnie na stanowiskach przepuszczalnych o glebach lekkich, umiarkowanie zasobnych w składniki odżywcze i wodę. Nie znosi jedynie braku słońca. Pełne nasłonecznienie warunkuje właściwy pokrój roślin i intensywne kwitnienie.
Niskie odmiany nasturcji sadzimy jak inne rośliny rabatowe. Odmiany wysokie mogą być wykorzystywane do okrywania niskich płotków i pergol, także w uprawie pojemnikowej na tarasach i balkonach.
Zasady siewu
Nasturcję rozmnażamy z nasion, a ponieważ jest rośliną ciepłolubną do siewu przystępujemy dopiero w połowie maja. Nasiona wysiewamy od razu na miejsca stałe, ponieważ nasturcja nie znosi przesadzania. Poza tym rośnie bardzo szybko, a zakwita już po ośmiu tygodniach od wysiewu. Kwiaty łatwo zawiązują nasiona, które możemy wykorzystać w kuchni np. jako namiastkę kaparów. Te które dojrzeją na roślinach, sukcesywnie od sierpnia zbieramy i suszymy – przydadzą się kolejnej wiosny.