Beskidzka impreza plenerowa

0

W dniu 14 lipca 2012 roku w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejskie Centrum Kultury „Integrator” IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.

Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany  jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy w tym ze Słowacji, Niemiec  i Czech. Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski.

 

 W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni  o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących dlatego Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. W roku poprzednim Golec Orkiestra nagrała specjalne pozdrowienie, mamy nadzieję że w tym roku pojawią się osobiście.

 

 Tegoroczny IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej objęty zostały patronatem honorowym przez władze lokalne i wojewódzkie.

 

 13.07 – 14.07.2012 r. Skoczów, mamy nadzieję, że zapamiętacie Państwo tą datę bo właśnie wtedy rozpocznie się jeden z największych festiwali kulinarnych jakie mają miejsce  w Europie.

 

13 lipca zbójnicy na czele z Wielkim Zbójem Janem Sztefkiem napadną na miasto Skoczów, żeby to odebrać klucze i władanie od Pani Burmistrz Janiny Żagan. W piątek rozpocznie się również konkurs Kół Gospodyń Wiejskich na najlepsze, tradycyjne wypieki. Jak wiemy najlepsze ciasta wypiekają gospodynie o czym mieliśmy okazję się przekonać w roku poprzednim.

 

14 lipca festiwal zostanie uroczyście rozpoczęty wjazdem zbójników i wystrzałem z ogromnej armaty  w obecności władz miasta oraz Marszałka Województwa Śląskiego na rynku w Skoczowie, gdzie już dziś możemy zapewnić o wielu atrakcjach.

 

 Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej to nie tylko wspólne gotowanie, rywalizacja w konkursach dla kucharzy i gospodyń wiejskich, wielka zabawa w rytmie góralskiej muzyki i tradycyjnych przyśpiewek zespołów folklorystycznych.

 

 W tym roku powstanie „Wioska dziecięca” z licznymi atrakcjami dla dzieci. Szef Kuchni Restauracji BLU – Mateusz Kręcina wraz z firmą Swedeponic, która zorganizuje ogród ziół dla dzieci będzie prowadził pokazy. Tomasz Wójcik z Psią Edukacją przeprowadzi zabawy dla dzieci mające na celu oswajanie dzieci do życia z psami i nauka ich zachowań. Przedszkole Figlarz zorganizuje zabawy plastyczne i tym podobne. Ponadto konkursy plastyczne i wiele innych atrakcji. Zapraszamy rodziny z dziećmi. Każdy znajdzie coś dla siebie.

 

 Głównym przesłaniem jaki podkreślamy co roku jest prezentacja dorobku kulinarnego, kulturalnego regionu  poprzez prezentację wyrobów rzemiosła ludowego i produktów regionalnych. Organizatorzy festiwalu mają za cel uświadamianie społeczności o ich korzeniach i tradycjach.  Zapraszamy firmy związane z gastronomią zainteresowane prezentacją swojej oferty, organizatorzy przygotowali profesjonalne stanowiska wystawowe. Swój udział potwierdziło już wiele firm. Jest to idealne miejsce i czas do przedstawienia swojej oferty związanej z gastronomią.

You might also like More from author

Leave A Reply