Tradycyjne smaki z Gruczyna
Misja
Cele i idea Festiwalu Smaku Impreza ta ma za zadanie prezentować kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu, a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa kujawsko-pomorskiego, w tym Doliny Dolnej Wisły, Kociewia, Pojezierza Chełmińskiego, Krajny oraz Kujaw. Do udziału w Festiwalu są także zapraszani goście z innych regionów naszego kraju, a nawet świata. Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszy szereg występów artystycznych i koncertów, a całość sprzyja wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury regionu.
Opis
Festiwal Smaku w Grucznie w ciągu kilku lat zamienił się z lokalnego wydarzenia w jedną z najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce Północnej. W świecie, zdawałoby się opanowanym przez dyktat koncernów, w świecie pozornie skazanym na unifikację gustów i smaków wielu ludzi rokrocznie pielgrzymuje, by poznać lokalne odmienności miodów, wędlin, nalewek czy powideł. Dowodzą tego goście festiwalowi, którymi są smakosze z całego kraju, pasjonaci, często restauratorzy i dziennikarze kulinarni. W 2008 roku Festiwal Smaku został uznany przez Samorząd Województwa za “Najlepszy produkt Turystyczny Regionu”.
To jedyne tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków. Zapraszamy do współtworzenia tego niezwykłego wydarzenia oraz naszej strony na facebooku.
Lokalizacja: ul. Młyńska 4, 86-111 Gruczno
E-mail: aborygeniznadwisly@wp.pl