Dżem z mrożonych owoców czarnej porzeczki
Co zrobić gdy w piwniczce, szafce czy komórce nagle robi się pusto? Gdy zasobna jesienią i zimą spiżarka wczesną wiosną jest całkiem ogołocona? A no trzeba się zabrać za robienie przetworów tak, aby jeszcze dotrwać do pierwszych plonów nowego sezonu. Warto sięgnąć po mrożone owoce czarnej porzeczki i zrobić pyszny dżem. Przepis i wykonanie są bardzo proste, a same owoce dzięki temu że były zamrożone świetnie zachowują swój kształt i smak.
Składniki na 6 słoiczków dżemu:
• 1,2kg cukru
• 1kg mrożonej czarnej porzeczki
• Sok z cytryny (nie jest to konieczne, ponieważ porzeczki mają dużą zawartość pektyn, ale cytryna polepsza smak dżemu).
Wykonanie:
• Na początki należy ogrzać cukier w piekarniku w niskiej temperaturze – tak przez około pół godziny;
• Następnie porzeczkę wrzucamy do garnka z ciężkim dnem lub rondla do smażenia dżemów i dolewamy 600ml wody;
• Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie na średnim ogniu do czasu, gdy owoce porzeczki będą miękkie;
• Następnie do owoców dodajemy ogrzany cukier oraz sok z cytryny i wszystko ostrożnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru;
• Gdy cukier się rozpuści to całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mocnym ogniu przez 20 minut;
• Zaczynamy próbować czy dżem zgęstniał, więc zdejmujemy rondel z ognia. Na zimny talerzyk wlewamy kilka kropel dżemu i patrzymy czy podczas stygnięcia tworzą się na jego powierzchni ‘zmarszczki’. Jeśli nie, to dżem gotujemy na mocnym ogniu raz jeszcze przez kolejne kilka minut. I znowu sprawdzamy;
• Gdy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, to zbieramy z jego powierzchni szumowiny łyżką cedzakową i odstawiamy na 15 minut. Następnie rozlewamy do wysterylizowanych słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy dnem do góry. Smacznego!