Botwinka z młodych buraczków
Czerwcowy warzywnik daje już sporo satysfakcji. Korzystamy z sałat i rzodkiewek, zrywamy aromatyczne listki rukoli, ścinamy zioła na pierwszy zbiór. I oczywiście możemy już wykorzystać młode buraki i ich smakowite listki. Z botwinki czyli naci buraków najczęściej przyrządzamy chłodnik na upalne dni albo botwinkowy barszczyk na ciepło do młodych ziemniaków z koperkiem.
Barszczyk z botwinki
Składniki:
Duży pęczek młodych buraków
Pęczek koperku
Wywar mięsny rosołowy (włoszczyzna z marchewką, kawałek dowolnego mięsa, woda, sól)
Jeden stary burak ćwikłowy (opcjonalnie)
Kwaśna śmietana i odrobina mąki
Sok z cytryny
Wykonanie
Rozpoczynamy od przygotowania wywaru mięsnego jak na zwykłą zupę. Młode buraki razem z listkami czyścimy, kroimy dość drobno i dodajemy do gotującego się wywaru. Jeśli buraczki nie są jeszcze zbyt duże, to dodajemy także pokrojony w drobną kostkę stary burak ćwikłowy – wtedy barszczyk będzie miał ładny kolor. Na dziesięć minut przed zakończeniem gotowania wkładamy jeszcze posiekany koperek, a na koniec zabielamy śmietaną z odrobiną mąki dla zagęszczenia zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz zakwaszamy lekko sokiem z cytryny (czasami nie zawadzi dorzucić także łyżeczkę cukru – barszczyk będzie słodko-kwaśny). Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolnym mięsem (raczej bez sosu).