Wokół wiosennego stołu
Każdy sezon ma swoje ulubione kolory. Wiosną, dekorując stół przy którym spożywamy potrawy, sięgamy po delikatne pastelowe barwy inspirowane budzącym się do życia światem przyrody. Wszelkie odcienie błękitu, turkusu i mięty świetnie komponują się z wiosennymi bukietami i nowalijkami serwowanymi z posiłkami.
Królewski Ogród Botaniczny w Kew stworzył piękną kolekcję kamionkowych donic, mis oraz dzbanków w wiosennych odcieniach pastelowych, którą prezentował na Londyńskiej wystawie Chelsea Flower Show. Na pokazowym stole (na fotografiach) przedstawione są one w towarzystwie małych japońskich miseczek, czystego szkła, plecionych koszyków oraz naturalnych jasnych dodatków. Skromny bukiet niebieskich hiacyntów oraz kilka gałązek białych frezji i drobnych chryzantem komponuje się z klasycznym kwiatem storczyka.
Całą kolekcję kolorowych donic z Kew można obejrzeć i zakpić w sklepie prowadzonym przez Królewski Ogród Botaniczny w Londynie. Są w nim również zastawy kuchenne, biżuteria, nasiona, narzędzia oraz publikacje ogrodnicze.